Joustra geeft mens en meubel weer een kans

Steenwijk - Zes jaar geleden begon Henry Joustra (45) op de zolder van zijn woning in Steenwijk een meubelstoffeerderij. In 2013 betrok hij een bedrijfspand in Meppel, dat hij begin 2018 noodgedwongen moest verlaten. Dit voorjaar keerde de ondernemer terug naar zijn roots. Op 21 juni opent burgemeester Rob Bats het nieuwe pand aan Koematen 7.

‘We zijn nog een beetje aan het bijkomen,’ zegt Joustra. Onverwachts moesten hij en zijn 20 werknemers verkassen uit het huurpand in Meppel, dat verkocht werd. ‘Bij toeval hoorde ik dat dit pand van drukkerij Bariet leeg kwam,’ vertelt de Steenwijker. ‘Drie maanden later waren we al verhuisd. Ons bedrijf past perfect hierin. Het is ruim, heeft gladde vloeren en goede verlichting.’ Na een snelle opknapbeurt ziet alles er weer piekfijn uit. ‘Toch is de complete inrichting hergebruikt, alleen de verf is nieuw,’ zegt Joustra.

Hergebruik is belangrijk uitgangspunt

Hergebruik is ook bij de bedrijfsvoering een belangrijk uitgangspunt. In de opslagruimte van het bedrijf wachten honderden kantoorstoelen, een paar banken en fauteuils om opnieuw gestoffeerd te worden. ‘Waarom zou je iets weg doen, als je het ook nog kan repareren?’. Dat besef is tegenwoordig ook tot het bedrijfsleven doorgedrongen. Vroeger werden bureaustoelen al snel weggegooid. Nu kloppen bedrijven en instellingen steeds vaker bij Joustra aan, die marktleider in Nederland is, om hun bedrijfsmeubels te laten herstofferen, reinigen of renoveren.

Sociaal personeelsbeleid

Een medewerker laat zien hoe hij meubels demonteert. In een andere ruimte plakt zijn collega kapotte schuimdelen. Zes anderen herstofferen de meubels in de stoffeerstraat en een paar vrouwen zijn geconcentreerd achter een naaimachine aan het werk. Een aantal medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Ieder mens heeft talenten, die haal ik naar voren en de beperkingen probeer ik weg te halen.’ Zo begeleidde een jobcoach een medewerker met een angststoornis een maand lang dagelijks bij zijn fietstocht naar het werk. En daar plukt Joustra nu de vruchten van. ‘Deze mensen zijn extra gemotiveerd, het gaat als een tierelier.’

Duurzame bedrijfsvoering

De duurzame bedrijfsvoering en het sociale personeelsbeleid spreken burgemeester Rob Bats erg aan. Hij verricht daarom graag op 21 juni om 10.00 uur de opening. Tot 17.00 uur kan iedereen er een kijkje komen nemen.

Joustra heeft ook nog een vestiging in Harderwijk.

www.joustrastoelverzorgers.nl