Bij het Gelderingen-toernooi is voetballen alleen niet voldoende

Steenwijkerwold - Wie in de derde helft zijn mannetje staat, maakt goede kans om het Gelderingen-toernooi te winnen. Het is mooi meegenomen dat spelers de bal naar de goede kleur spelen, maar zeker zo belangrijk zijn de verdiensten tijdens de feesten en bovendien de frisheid de ochtend erna. ‘Je moet toch een allrounder zijn’, grapt organisator Folkert Munsterman.

De nacompetitieduels zitten het Gelderingen-toernooi deels in de weg. FDS, d’Olde Veste’54, FC Oldemarkt, Scheerwolde; al deze ploegen hadden afgelopen weekend nog verplichtingen. ‘Van oudsher is het Gelderingen-toernooi het eindweekend van het seizoen. Dat diverse clubs nog nacompetitie hadden, zag je terug in de deelname’, zegt Munsterman. ‘Niet dat het slecht was, integendeel, maar vorig jaar was de deelname groter. Dus dat wordt toch maar eens een ernstig gesprek met de KNVB over volgend jaar.’

Reünie

Voor de rest heeft Munsterman geen enkele reden tot klagen. Het Gelderingen-toernooi is vanouds gezellig. Het beproefde recept voetballen en daarna bier en feest slaat ook tijdens de twintigste editie aan. Het is bijvoorbeeld voor de dames van café ’t Noord uit het Noord-Hollandse Winkel de reden om voor de zoveelste keer af te reizen naar Steenwijkerwold.

De aftrap is vrijdagavond. Reünie. Teams die twintig jaar geleden voor de eerste keer in actie kwamen, vechten vrijdagavond de strijd van toen nog een keer uit. De shirtjes zitten misschien iets strakker, de voetbalkwaliteit druipt er bij vlagen nog van af. Bij de mannen wint het team van café ’t Fetsje uit Gorredijk, bij de dames zijn het de lokale favorieten van Hotel Gelderingen die met de eer mogen strijken.

Na stevig feest en een korte nacht is het zaterdagochtend tijd voor een boerenontbijt. Stevige kost is nodig om het Gelderingen-toernooi vol te houden. Bij een lokale boer heeft de organisatie achthonderd eieren op de kop getikt. Die worden verwerkt tot roerei, gebakken ei of gekookt ei. Daarbij spek, kaas en allerlei zoetigheid. ‘Een goede bodem na een gezellig feest’, vindt Munsterman.

Prestige

Daarna op de wagen achter de tractor naar het strijdtoneel, de velden van sv Steenwijkerwold. Er wordt gevoetbald, gelachen, gedronken. Het gaat er soms fanatiek aan toe, maar dat is niet zo gek. Er staat prestige op het spel. Vier jaar geleden kwam Stefanie van der Gragt nog in actie tijdens het Gelderingen-toernooi. Toen was ze nog een onbekende in voetballand, inmiddels is Van der Gragt international en verdedigt ze de kleuren van FC Barcelona. Dat belooft dus wat voor Shanna van Oosten van café De Karre. Zij wordt verkozen tot speelster van het toernooi.

Zondag, opnieuw na een boerenontbijt, volgt de beslissing. Bij de mannen wint het vriendenteam van FC Potvis na strafschoppen van ’t Pandje. In die serie groeit Richard Strijker – komend seizoen doelman van sv Urk – uit tot speler van het toernooi. Derde eindigt Bar Saantje. Bij de dames hijsen de dames van café ’t Noord uit Winkel de kampioensvlag door Hotel Gelderingen 1 opzij te zetten. Het brons is voor Team Pils. De sportiviteitsprijzen gaan naar RKDEO bij de heren en VWC bij de dames. ‘Het was weer geslaagd’, zegt Munsterman. ‘Misschien iets minder deelname, maar met de gezelligheid zit het wel snor.’

En volgend jaar? Munsterman: ‘14, 15, 16 juni. Noteer maar in je agenda’.