Johan Frisoschool in voorbereiding op stadsloop

Steenwijk - De nieuwe hesjes zijn er. Gejuich op het schoolplein. Ze zijn er maar druk mee bij de Johan Frisoschool. Schoolkorfbal, avondvierdaagse, en nu is het vizier gericht op de StoneCityRun vrijdagavond 22 juni. ‘Ongeveer een kwart doet mee, zo’n dertig kinderen. De bovenbouw gaat vooral twee of drie mijl lopen’, zegt directeur Harm Jan Jaarsma.

Met een glimlach merkt Jaarsma op dat een aantal kinderen knap kan lopen. ‘Wordt voor mij nog een hele toer hoor om ze bij te houden. Tja, natuurlijk doe ik zelf ook mee.’ Kinderen vanaf zes jaar zijn van de partij. ‘Bij ons lopen zelfs een paar kleuters mee.’ Op de Johan Frisoschool begon het allemaal met de Daily Mile. ‘In het kort gezegd is dat ontstaan op een schooltje in Engeland. De directrice ergerde zich een beetje aan gebrek aan discipline en overgewicht bij de kinderen. Dus werden er dagelijks rondjes om de school gelopen.’

Bewegen en voeding

Jaarsma voegt er aan toe dat het met overgewicht op de Johan Frisoschool reuze meevalt. ‘Bewegen en gezonde voeding vinden wij uiteraard ook belangrijk.’ Voor de Daily Mile werd vorig jaar ‘ter kennismaking’ getraind op de baan van Start’78. De komende weken worden er rondjes om de school gelopen. ‘Zoals het destijds op het schooltje in Engeland allemaal begonnen is.’ Buurtwerker sport Sandra Lampe, van sociaal werk de kop, probeert de kinderen van de basisscholen enthousiast te maken voor de StoneCityRun. En dat is haar op het lijf geschreven. De respons van de kinderen is leuk. Want ook op de nabijgelegen Emmaschool zijn ze er druk mee. ‘Ook daar doet een kwart van de kinderen mee en juf Bianca Veldhuizen loopt zelf ook mee. Zij gaan tijdens de gymles het parcours van de StoneCityRun verkennen.’ De Emmaschool op de Gagels heeft zich ook als eerste basisschool aangemeld.

Interesse

Veel basisscholen hebben al interesse getoond. Van een aantal is nog niet duidelijk of ze al dan niet meedoen, omdat de aanmeldingstermijn nog loopt. ‘Aanmeldingen heb ik verder in ieder geval van de Sint Clemensschool, Immanuelschool, ’t PuzzelsTuk, en ’t Ravelijn.’ Sandra is met alle 38 basisscholen in gesprek over deelname. ‘We hebben alle scholen benaderd. Op de Generaal van den Boschschool in Willemsoord en de Sint Bernardus in Oldemarkt is ook enthousiast gereageerd. Even afwachten of die ook meedoen.’ Ook de Willem Alexanderschool is er bij. ‘Daar heb ik zelf hardloop clinics gegeven. Nick Jansen is er vakleerkracht. Er zijn al heel veel toezeggingen van scholen, maar we zitten nog op een aantal aanmeldingen te wachten.’

Ze hamert nog op het belang van sporten. ‘Hardlopen en goed bewegen verminderen gezondheidsklachten. En rennen is laagdrempelig. Het kost niks. Je bent alleen een paar goede schoenen nodig. Kinderen zijn door te sporten alerter in de klas en leren gemakkelijker.’ De deelname van de middelbare scholen is goed. De laatste jaren bleek dat er ten aanzien van de basisscholen wel enige rek in zit. Er is nog wat te winnen. ‘Samen met buurtwerk, Start’78, wijkverenigingen en scholen proberen we zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken om mee te doen.’ Iedereen mag overigens meedoen aan de vijfde StoneCityRun. Ook op de wedstrijddag zelf kan worden ingeschreven bij de Meenthe.

Voor meer informatie: www.stonecityrun.com