Kat heeft buik vol met wormen, baasje krijgt werkstraf

Noordwolde - Een inwoonster van Noordwolde (23) moest donderdag voor de rechter verschijnen omdat ze haar twee katten ernstig had verwaarloosd. Een van de dieren was er zo slecht aan toe, dat de dierenarts hem een spuitje moest geven.

De Noordwoldigse kreeg van rechter Priscilla Mathey-Bal een werkstraf van 40 uur. Die straf had de vrouw eerder ook al van de officier van justitie gekregen. Toen de werkstraf uitgevoerd moest worden, slaagde de reclassering er niet in om in met haar contact te komen. De zaak dateerde daarom ook al van november 2015. De vrouw woonde toen nog in Leeuwarden.

Onleefbare situatie

Haar schoonzusje had op een gegeven moment melding gedaan, van naar wat later bleek een onleefbare situatie voor de katten. Ze zaten onder de vlooien en de staart van een van de katten was verrot en aan het afsterven. De andere kat had een bolle buik die vol zat met wormen. Van deze poes was de anus ontstoken en er zat ontlasting in de vacht en in de staart.

Beestje moest worden afgemaakt

Een van de poezen kon niet meer opgelapt worden, het beestje moest afgemaakt worden. De verdachte zei dat ze indertijd moeilijk zat, zowel financieel als wat betreft haar relatie. De rechter las dat ze wel met dezelfde schoonzus naar een wellnesscentrum was gegaan.

Dat viel moeilijk te rijmen met te weinig geld omhanden hebben. 'U dacht niet, ik ga maar niet naar de wellness, maar ik breng de katten dan maar naar de dierenarts?', vroeg de rechter.

Zware wissel

De vrouw had destijds de officier van justitie gevraagd om een geldboete, in plaats van een werkstraf. Ook dat paste niet bij iemand die krap bij kas is, concludeerde officier van justitie Esther van Slooten. De Noordwoldigse antwoordde dat ze indertijd niet goed in haar vel zat. De relatie met haar (ex-) vriend zou een zware wissel op haar hebben getrokken.

Verantwoordelijkheid verschuiven

'Ik heb zo'n rotverleden gehad met mijn ex, daar hebben die beesten onder te lijden gehad'. De rechter vond dat ze steeds maar haar de schuld buiten zichzelf legde: 'U schuift de verantwoordelijkheid telkens naar anderen'. De vrouw kreeg dezelfde straf die ze eerder door de officier aangeboden had gekregen: een werkstraf van 40 uur.