Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Een opmerkelijk duo

Als ik er kom is het altijd met een glimlach. De Steenwijker vishandel: even een lekkerbekje scoren of een haring happen.

De lach zit hem in het feit dat ik het zo komisch vind als eigenaar Robert Kuiper en werkneemster Trientje Mulder samen aan het werk zijn. Omdat het eigenlijk twee volstrekte tegenpolen zijn in karakter, interesses, en hun doen en laten, maar de samenwerking is als een geoliede machine.

Als ik het analyseer en een beetje gok, neem ik aan dat Trientje het liefst naar een Spaanse costa op vakantie gaat, waar Robert zou zeggen: ik wandel liever in Noorwegen. Over muzikaal vermaak zou Mulder zeggen een avondje Karaoke is gezellig, waarvan Kuiper denkt: brrr.. plat volkvermaak, doe mij maar het Metropole orkest, waarvan Trientje weer zou zeggen: veurt met dat gejengel an de harses.

Waar Mulder zomers thuis na het werk in een Blokker zwembad dobbert, leest Kuiper na een dag van ‘in het zweet uw aanschijns’ onder de parasol de nieuwste John Grisham. En waar Trientje in haar vrije tijd een bingoavond bezoekt, denk ik dat Robert liever in het Rijksmuseum loopt. Bij een bezoek aan een live event gaat Mulder het liefst naar De Toppers in concert, waar Kuiper zou zeggen: doe mij maar een avondje Pink Floyd.

Aan de viskraam is het van hetzelfde laken een pak. Met Trientje heb ik het over het wel en wee van Steenwijk en de Steenwijkers en met Robert heb ik het over muziek, politiek, en muziekvereniging Cresendo, zijn grote passie. And last but not least, waar Trientje orakelt, nuanceert Robert.

In hoogste versnelling

Ondertussen maakt hij de haring schoon, en kijkt goedkeurend over zijn bril naar zijn employee die altijd druk in de weer is en het hoogste woord heeft. De kracht van Mulder is dat ze kan werken en praten tegelijk en dat alles in de hoogste versnelling. En Kuiper ziet het tevreden en lachend aan. Ik concludeer elke keer weer aan de viskraam: ‘je hoeft niet gelijkgestemd te zijn om met elkaar te kunnen werken.’

Fijne sfeer

Zelf werk ik op een groot bedrijf - en dat is niet te vergelijken met de viskraam van Kuiper - maar wie probeert zich in mensen te verdiepen, in wat hun drijft en hoe ze in het leven staan. Wie elkaar wil leren begrijpen en arbeid levert op basis van wederzijds respect werkt veel aangenamer. Dat bewijzen ze dagelijks bij de Steenwijker vishandel. Tevens begrijpt deze wondere combinatie dat je dicht bij de basis moet blijven om succesvol samen te kunnen werken, namelijk, gewoon je werk doen, met waardering en verdraagzaamheid naar elkaar toe. En dat creëert dan weer een fijne sfeer rond de viskraam en mede daarom haal ik graag een visje bij dit opmerkelijke duo...