‘Audiotour is boeiende nieuwe loot verhalenreeks Kolonie 3’

Willemsoord - Of Willemsoord dit weekend al of niet de status van werelderfgoed krijgt, de promotie voor Kolonie 3 gaat onverminderd door.

Zo vond vrijdagmiddag in het aloude koloniekerkje aan de Steenwijkerweg de lancering plaats van een nieuwe loot aan de verhalenreeks van het bijna 200 jaar oude dorp. Een audiotoer gemaakt in opdracht van de IJsselacademie en de stichting Weldadig Oord: ‘Op paupervisite in Willemsoord’.

Vertegenwoordigers van deze instanties en drie autochtone Willemsoordigers kregen deze week alvast een voorproefje op de 5 kilometer lange route. En Julia Lenstra, Bert Kuiper en Arjan Stroeve waren het er roerend over eens: ‘Een bijzonder boeiende aanvulling op de al bestaande verhalenreeks over Kolonie 3.’ Journalist en fotograaf van het magazine JIJ van de provincie Overijssel en Martin van der Linde (IJsselacademie) volgden hen geïnteresseerd.

Boze boeren

Gewapend met een koptelefoon, telefoon en een fraai routeboekje ging het gezelschap vanaf De Steen op pad en luisterde onderweg bij gemarkeerde punten naar de uitleg, ingesproken door acteurs van de bekende musical Het Pauperparadijs. Grappige, interessante, boeiende verhalen waar de bezoeker midden in staat. Zoals bij een vergadering van boze boeren uit Steenwijkerwold die bij ’t Veentje actie willen om generaal Johannes van den Bosch tegen te houden in zijn uitbreidingsdrift van land voor verdere aanleg van Kolonie 3. De Maatschappij van Weldadigheid in keiharde confrontatie met Het Heideveld.

De Prins betaalt

Maar ook schoolmeester De Nekker die vertelt over de allereerste school in Willemsoord. Geopend in september 1820 en betaald door de toenmalige Prins van Oranje. Hoe huisvest je 400 kinderen? De allereerste predikant van Willemsoord, Hendrik Dons, hoor je preken en de rabbi van de Joodse gemeente op De Pol geeft tekst en uitleg.

Extra dimensie

De stemmen van de acteurs voegen een extra dimensie toe aan de informatie. Toneel vertaalt in waargebeurde verhalen over een rechtszaak, vreemdgaan, het werken in de spinzaal, studeren op de landbouwschool van de Ronde Blesse. Terug in de tijd. Kijken naar het leven, wonen en werken van de paupers in armoedige omstandigheden. In de kerk kregen de genodigden vanmiddag ook enkele van die verhalen te horen met de stemmen van de acteurs van Het Pauperparadijs.

Verleden ontsloten

Met de lancering van de audiotour wordt het kolonieverleden van Willemsoord voor het grote publiek steeds verder ontsloten. Vanaf vorig jaar is het al mogelijk om in Eetcafé De Steen een virtuele tijdreis naar Willemsoord in 1825 te maken. In het verlengde hiervan voert de audiotour gebruikers nu langs diverse bezienswaardigheden in het fraaie kolonielandschap van Willemsoord. De tour is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen en de route kan niet alleen te voet maar desnoods ook met de fiets afgelegd worden.

Interviews

In het fraaie routeboekje staan ook interviews met inwoners ‘op leeftijd’. Bovendien wordt de kolonietaal belicht die vroeger ook in Willemsoord werd gesproken. Ook op school werd algemeen beschaafd Nederlands gesproken, later tot zeer specifieke omgangstaal ontwikkeld: de tikkeltje melodieuze kolonietaal. Een kolonist vertaalde dat ‘eigenwijze’ toontje ooit in een bekende uitspraak: ‘Wij zijn in Willemsoord niet beter, niet slechter, wij zijn anders…’