In memoriam: Folkert Munsterman

Baars/Steenwijkerwold – De markante café-uitbater van Hotel Gelderingen, Folkert Munsterman, is niet langer onder ons. Hij is 64 jaar geworden.

Ikzelf leerde Folkert in 1996 kennen. Net een jaartje op de redactie van de Opregte Steenwijker, moest ik toch wel het Dicky Woodstockfestival meemaken! Folkert was samen met Henk Kranendonk organisator van het festival, toen nog met het luchballonnenfestijn. Het was ooit begonnen toen de vader van Henk Kranendonk, Hein Kranendonk, weigerde om Armand in zijn café De Karre te laten optreden. ‘No blow, no show’ was de reactie van deze hippie, die eigenlijk de veroorzaker was van het eerste Dicky Woodstockfestival.

Camp David

Want de vrienden van Henk Kranendonk dachten er anders over. Zo ook Folkert, die vaak in het café kwam. Folkert was toen nog boer, stelde zijn land beschikbaar om daar de feesttent te plaatsen. En zo geschiedde het. Het interview vond plaats in zijn boerderij aan de Baarsweg in Baars. De boerderij heet ‘Camp David’, verwijzend naar de buitenplaats van de Amerikaanse president, waar heel wat vredesakkoorden zijn gesloten.

Folkert regelde de bands. Muziek was zijn grote hobby en passie. De anders zo nuchtere Folkert was niet altijd even spraakzaam, maar als het over muziek ging, praatte hij honderduit. Drie dagen lang was de Baars ‘Baarse Vrijstaat’, Folkert plaatste deze borden bij de IJzeren Brug en bij Camp David. Gewoon drie dagen lang lekker je eigen gang gaan...

Elfstedentocht

Een half jaar later stond ik weer op zijn stoep. Het was wel vijftig graden kouder dan tijdens de eerste ontmoeting: Folkert ging ’s ochtends om vier uur zijn koeien melken en een uurtje later zijn grote klompen verruilde voor schaatsen om de Elfstedentocht te rijden. Nagenoeg ongetraind en gaan…. Dat was in 1997, maar Folkert had ook de tochten van 1985 en 1986 gereden. Wat een oermens!

Zo fietste hij in 2004 de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, met zijn maatje Ruud Mosterman. ‘Een belevenis. Ik voel me als herboren’, zei Folkert. ‘En ik denk dat ik weer wat vaker ga sporten. Lekker baantjes trekken in Thialf.’

Mannenkoor Karrespoor

Folkert was ook een van de gezichten van het Mannenkoor Karrespoor. Deze 20-koppige formatie maakte furore met hits als Mooi Man en Lekker op de trekker. Het was een spontaan avontuur met ongelooflijk veel belevenissen. Aan mij de eer om een boek over deze groep te schrijven. Dat was in 2010, toen het koor 20-jaar bestond. ‘We kunnen nog wel vijf jaar wachten tot we 25 jaar bestaan, maar je weet maar nooit wat er kan gebeuren’, zei Henk Kranendonk destijds. En die uitspraak is nu wel heel treffend…

Woodstock Open Air

Een minder leuke periode was de breuk met Henk Kranendonk. Door onenigheid over het Dickey Woodstockfestival gingen de twee vrienden uiteen en Folkert ging een eigen festival organiseren: Woodstock Open Air. De organisatoren van het Dicky Woodstockfestival zetten het feest verder aan de Hesselingendijk, waar het nog altijd wordt gehouden.

Folkert had inmiddels zijn melkquotum verkocht en ging verder als uitbater van Hotel Gelderingen. Het café naast de katholieke kerk aan Gelderingen in Steenwijkerwold. Helaas voor Folkert viel zijn Woodstock Open Air het eerste jaar letterlijk in het water. Een jaar later ondernam hij een tweede poging, maar een vervolg zat er niet meer in.

Hotel Gelderingentoernooi

Hij kon al zijn energie steken in Hotel Gelderingen. En dat deed hij! Behalve muziek(feesten) en horeca had Folkert nog een passie: voetbal. Vrijwel alle wedstrijden van zijn geliefde Feyenoord werden in het café gevolgd. En het Hotel Gelderingentoernooi is inmiddels een begrip in Steenwijkerwold en wijde regio geworden.

Het is een van de vele activiteiten die Folkert organiseerde. Niet om er zelf beter van te worden, nee: om andere mensen te plezieren! Juist daarom zal Folkert Maria Munsterman voor heel veel mensen een groot gemis zijn.

Folkert, bedankt voor al die mooie dingen die je voor anderen hebt gedaan en gebracht!

Wilko Aardema