Westerveld op Glas krijgt concurrent: RE-NET

Diever - Netwerkbeheerder Rendo wacht niet langer op het burgerinitiatief Westerveld op Glas en gaat zelf aan de slag met de aanleg van een glasvezelnetwerk.

RE-NET, een dochteronderneming van Rendo, en Glasvezel buitenaf zijn een glasvezelcampagne gestart om de interesse voor een supersnelle en stabiele internetverbinding in de buitengebieden van de gemeente Westerveld te peilen.

In Westerveld loopt al enkele jaren een burgerinitiatief om snel internet in de buitengebieden van de gemeente beschikbaar te krijgen. Stichting Westerveld op Glas legde eind maart dit jaar zelfs al symbolisch de eerste kabel in de grond bij het schoolplein van Kindcentrum De Vuursteen in Wapserveen. Tot op heden is het ook bij die ene sleuf gebleven.

In de nu door RE-Net en Glasvezel buitenaf gestarte campagne kunnen inwoners van de gemeente Westerveld zich aanmelden voor een glasvezelaansluiting. Wanneer meer dan 50% van de adressen zich aan het einde van de campagne heeft aangemeld, wordt begin 2019 gestart met de bouw van het glasvezelnetwerk.

Samenwerking

De vraag naar een goede breedbandverbinding in de gemeente Westerveld is groot. Directeur Eddy Veenstra van RE-NET had graag samengewerkt met Westerveld op Glas, maar is nu opgelucht dat RE-NET samen met Glasvezel buitenaf de mogelijkheid heeft weten te creëren te investeren in glasvezel in Westerveld. ‘In de omliggende gemeenten wordt al hard gewerkt aan snel internet. Ik ben blij dat deze stap nu ook in Westerveld wordt gezet. Snel internet is zo langzamerhand een nutsfunctie en vergelijkbaar met de energievoorziening! Voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling is de aanleg van glasvezel dan ook een must.

Het aanbod voor de inwoners bestaat uit een abonnement bij een dienstaanbieder en een vastrechtvergoeding. Voor een abonnement kunnen zij terecht bij minimaal vijf dienstaanbieders voor internet, telefonie en (uitgebreide) televisie. Voor de vastrechtvergoeding is de keuze uit een maandelijks bedrag òf een eenmalige afkoop. Inwoners die in aanmerking komen voor het aanbod krijgen hierover binnenkort persoonlijk bericht, en ontvangen een uitnodiging voor een informatieavond.

Popelen

Niet alleen de inwoners staan te popelen om daadwerkelijk aangesloten te worden op het glasvezelnetwerk, ook voor de recreatieondernemers is het van groot belang. Wethouder Wilfried de Jong van de gemeente Westerveld vertelt dat een goede breedbandverbinding voor de leefbaarheid in de gemeente ontzettend belangrijk is. ‘Steeds meer zaken gaan online. Hierdoor is het voor inwoners, organisaties en toeristen in de gemeente Westerveld belangrijk dat er snel internet beschikbaar is. Daarom ben ik blij met initiatieven als deze die snel internet mogelijk gaan maken.’

RE-NET en Glasvezel buitenaf vinden het belangrijk dat de campagne lokaal gedragen wordt. Zij zijn in gesprek met lokale belangengroepen en op zoek naar samenwerking met ambassadeurs. Ambassadeurs zijn inwoners die het belang van glasvezel voor het gebied zien en meehelpen om de campagne succesvol te laten verlopen.