Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Wimbledon is mij heilig!

Aankomend weekend is het weer zover. Op de tennisbanen van LTC gaat weer gespeeld worden om de jaarlijkse clubkampioenschappen. Dochterlief speelt al vanaf haar vijfde levensjaar tennis en doet dat met veel plezier bij deze gezellige vereniging. Ze krijgt gedegen tennisles van Erik Dallinga en dat werpt zijn vruchten af.

Maar in de strijd om het clubkampioenschap speelt ze mee met de olympische gedachte ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. En eigenlijk hangt er ook zo’n sfeertje rond het hele toernooi. Winnen is leuk maar op de tennisbaan is een ieder zeer sportief. Gelukkig maar. Het mooie van de vereniging en hun tennispark is dat er serene rust heerst. Je hoort het prachtige geluid van de bal die het racket verlaat, maar voor de rest overheerst kalmte. Eigenlijk is het een vorm van onthaasten: tennis spelen en kijken bij LTC.

Het zijn enthousiaste mensen bij deze club en ze hebben een hechte groep vrijwilligers die leuke activiteiten organiseren. Persoonlijk sta ik volgende week wel weer voor een dilemma. Want de clubkampioenschappen vallen net als vorig jaar gelijktijdig met de finale van Wimbledon, het mooiste tennis- en grand slam toernooi van de wereld, dat ik vol passie en aandacht volg. Thuisblijven of richting Tuk is dan de optie.

Net als de editie van verleden jaar zal de liefde voor het kind het overwinnen. Ook mede gevoed door het feit dat ik er van uitging dat de televisie in het clubhuis wel aan zou staan. Een Wimbledon finale: dat wil je als tennisliefhebber toch niet missen? Het werd een wondere ervaring die mij lang bleef achtervolgen met ongeloof. Want tot mijn grote verbazing stond de televisie uit!

Het kroop richting voorbeschouwingstijd op Wimbledon: altijd een parel van een uitzending mede doordat de BBC dit weergaloos covered. Ik trok de stoute schoenen maar eens aan en vroeg: ‘gaat de televisie nog aan vandaag?’ ‘Ja hoor’, was het geruststellende antwoord, maar het duurde en duurde maar. Uiteindelijk ging de beeldbuis aan rond drie uur. Veel te laat om alle traditionele plichtplegingen die Wimbledon rijk is en wat het toernooi zo speciaal maakt voorafgaand aan een finale te aanschouwen.

‘Wat een Wimbledon-barbaren hier’, was mijn eerste gedachte. Tot overmaat van ramp zette de vrijwilliger van dienst de televisie ook nog eens op de Formule 1, want Max Verstappen reed nog ergens in de wereld rond op de achtste plaats. ‘Laat maar’, dacht ik toen, ‘ik geef het op’. Het clubhuis draait op vrijwilligers. Die val je niet af. Die moet je koesteren. Maar ik moest echt bijkomen van de ontgoocheling.

Het was ook de enige keer in al die jaren dat ik met stomheid geslagen was op het tenniscomplex. Los van deze wondere ervaring: LTC Steenwijk is een leuke en correcte vereniging. Ik kom er graag, maar hoop wel dat we zondag voor aanvang van de Wimbledon-finale klaar zijn met het clubkampioenschap. En dan als een speer naar huis. Want Wimbledon is mij heilig. Game, set, match and the championship! Ik hoop dit jaar weer voor mijn tennisheld Roger Federer…