Het Mysterie Wardenier: een nieuwe regiovoorstelling

Steenwijk – Na de succesvolle theater- en openluchtvoorstellingen Storm over Beulaeke presenteert De Meenthe een nieuwe regioproductie: Het Mysterie Wardenier.

‘Toen ik 18 jaar geleden als Meenthe-directeur werd aangesteld en in Steenwijk kwam, was het verhaal van Johannes Wardenier een van de eerste verhalen die mij ter ore kwam.’ Bron van het verhaal is het boek Het Mysterie Wardenier, geschreven door Henk Ymker uit Steenwijk en Han Wielick.

In 1934 vertelde Johannes Wardenier, een eenvoudige boerenzoon uit Steenwijkerwold, dat hij een brandstofloze motor heeft uitgevonden. Een revolutionaire uitvinding, die de wereld op zijn kop zou zetten. Vermoedelijk gaat het om een waterstofmotor, zoals we die in de huidige tijd noemen, waarop Philips een patent zou hebben.

Voor gek verklaard

De motor zou gefabriceerd worden in Wolvega, waar 8 tot 13 duizend mensen zouden komen te werken. Een warm welkom in die crisisjaren. Zo ver kwam het niet. Wardenier werd voor gek verklaard en in een psychiatrische inrichting opgenomen. Toen de behandelend arts hem naar huis had gestuurd omdat hij ‘normaal’ bleek te zijn, was de motor verdwenen.

Wardenier zat in de oorlog in het verzet, maar werd door de Nazi’s opgepakt en gevangen gezet. Philips zorgde voor zijn bevrijding uit het concentratiekamp, maar hij was zo zwaar mishandeld dat zijn rug voorgoed was beschadigd. Waarom? Tot zijn dood in 1960 leefde Wardenier welgesteld. Hoe kwam hij aan het geld?

Zwijggeld voor wethouder?

De toenmalige wethouder in Wolvega, Muurling, de opa van opticien Jorrit Muurling, moest zijn functie neerleggen. Hij werd zo goed als verbannen en nam de benen naar Steenwijk en begon hier een optiekzaak. Hoe kwam de voormalige wethouder aan het geld? Was het zwijggeld?

Wel of niet in Steenwijkerwold begraven?

Johannes Wardenier zou zijn begraven in Steenwijkerwold. Er is een begrafenis is geweest, maar de grafdelver kon niet vinden waar hij was begraven. Hij was niet geregistreerd. Waar ligt hij dan wel begraven?

Genie of fantast?

Was Wardenier een fantastische genie of een geniale fantast? ‘Oordeel zelf na afloop van de voorstelling, zegt Han Evers.

Hij is enthousiast over het onderwerp. ‘Je ziet aan Storm over Beulaeke, dat er een enorme belangstelling is voor de lokale geschiedenis. Het was een zegetocht! Zo’n 5700 mensen hebben de openluchtvoorstelling bijgewoond en 4200 mensen de voorstelling in het theater. Dat is ongekend! Dit verhaal van Wardenier ligt natuurlijk nog verser in het geheugen. Iedereen heeft er wel iets over gehoord.’

Ook openluchtvoorstellingen

‘Na een voorstelling in de zuidelijke hoek, is het tijd voor de noordkant van Steenwijkerland.’ De voorstellingen in het theater zijn op 17 en 18 mei 2019, maar Evers denkt ook aan openluchtvoorstellingen of op locatie in 2020. ‘Een mooi decor zou een lege fabriekshal zijn… Of in Steenwijkerwold. Bijvoorbeeld op een vrijdagmiddag op het Dicky Woodstockterrein, waar al tenten staan...’

Kaarten zijn nu al te koop via www.demeenthe.nl.

Wie mee wil doen aan deze spannende productie kan zich aanmelden via wardeniermusical@gmail.com.