Nationaal Hitteplan is van kracht: code geel

Regio - Vanaf vandaag is het Nationaal Hitteplan van kracht, daarom is er nu een code geel voor aanhoudende hitte van kracht. Wat betekent dat voor jou? We zetten een paar tips voor je op een rijtje.

Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt! Neem ieder uur een glaasje water. Zorg er ook voor dat je een flesje water meeneemt voor onderweg. Voor wat variatie kun je water een lekker smaakje geven door er stukjes vers fruit bij te doen.

Draag dunne en beschermende kleding. Gebruik zonnebrandcreme voor de delen van je lichaam die niet bedekt zijn.

Terrasje pakken of een ijsje eten? Lekker! Maar zoek wel de schaduw op.

Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan op de heetste uren van de dag een beetje kalm aan te doen. Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn de warmste uren van de dag. Doe je boodschappen bijvoorbeeld ’s morgensvroeg of aan het begin van de avond.

Zorg voor elkaar

Hou je huis koel. Gebruik je zonwering overdag. Zet ramen en deuren open als het ’s avonds afkoelt en laat je huis lekker doorluchten. Computers en andere apparaten die de hele dag aan staan leveren ook warmte op!

En nog een hele belangrijke tip: zorg voor elkaar! Voor oudere mensen en kleine kinderen kan de hitte gevaarlijk zijn. Dit geldt ook voor mensen met minder afweer of hart- en longziekten. Let een beetje op ze! Hou mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen in de gaten. Loop even binnen bij de buur die alleen woont en vraag of je iets voor ze kunt doen.

Op stap met de auto? Laat baby’s, kleine kinderen en huisdieren nooit alleen in de auto achter. Maar let ook op plastic of glazen spullen in je auto. Als de zon daar fel op schijnt, gaan ze werken als een vergrootglas. Daardoor kan brand ontstaan.