Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Afvaldumper, ga je heel diep schamen!

Soms kan een mens met oprechte verbazing, onbegrip en boosheid aan een dag beginnen. Achteloos is er laatst in het weekend zomaar een halve inboedel op het pleintje in onze straat gedumpt.

Uiteraard 's nachts, want de afzender weet dondersgoed dat dit soort activiteiten het daglicht niet kunnen verdragen. Als je er over nadenkt is het eerste wat je te binnen schiet ‘Hoe haal je het in je harses’.

Geïrriteerde en boze buurtbewoners hadden Toezicht en Handhaving al gebeld, en hoewel het zaterdagochtend was, waren ze snel ter plekke en stelden een gedegen onderzoek in. Dat gedegen was eigenlijk niet noodzakelijk, want de hele straat wist eigenlijk wel wie deze puinhoop veroorzaakt had. Dit was dan zijn afscheidscadeau en dankbetuiging voor de tijd dat hij tussen ons in heeft gewoond.

Het is pure minachting naar de buurt en de mensen die je verwelkomd hebben in de straat en zich altijd coulant naar je opgesteld hebben, tenminste zo voelt het wel. En ondanks dat hij met de noorderzon is vertrokken, hoop ik dat ze de dader hebben kunnen traceren en dat de gemeente deze vervuiler een stevige boete heeft opgelegd.

Waar een ander keurig met een kar zijn spullen naar de vuilstortplaats brengt, denken dit soort individuen er zo mee weg te komen. De oprecht verbaasde handhavers die toch wel wat gewend zijn regelden een vrachtwagen van de gemeente die de troep keurig weghaalde. Chapeau voor de handhavers, maar persoonlijk had ik de dader op zijn nieuwe adres van zijn bed gelicht en de rommel zelf laten afvoeren.

Lik op stuk werkt beter in dit soort zaken. Nu wordt de troep nog achter zijn reet weggedragen en je moet maar afwachten of de gemaakte kosten en boete verhaald kunnen worden. Verbijsterd bleven wij achter als buurtbewoners omdat het je verstand te boven gaat. Je probeert met elkaar een buurt leefbaar en schoon te houden, maar - het blijkt wel weer - er zijn altijd lieden die daar lak aan hebben.

Je komt het ook steeds vaker tegen, illegale dumpingen in bossen, langs wegen of gewoon achteloos in een woonwijk. Dat het mensen irriteert en boos maakt merk je aan de berichten op internet. Ik zie geregeld foto's van wat inwoners aan illegale stortingen tegenkomen her en der in Steenwijkerland. Ik las zelfs een artikel over een wc-pot die achteloos was gedumpt in de natuur. Deze illegale dumper heeft dus letterlijk schijt aan een schoner milleu. Ik ben verre van een moraalridder maar besef wel dondersgoed dat een schoner milleu bij jezelf begint. Wie zich dan met dit soort illegale praktijken bezighoudt moet zich eigenlijk diep, heel diep schamen.