Code oranje vanwege extreme hitte in het hele land behalve in Waddengebied

Regio - Het KNMI heeft vanaf woensdagochtend code oranje afgekondigd in verband met de grote hitte.

Deze week is het tropisch warm. Met name donderdag en vrijdag worden zeer hoge temperaturen verwacht, landinwaarts en in stedelijke gebieden 35°C of hoger. Ook in de nachten blijft het zeer warm met minima rond 20°C.  

Er wordt aanhoudende hitte verwacht met weinig tot geen afkoeling in de nacht. Het KNMI adviseert om voldoende te drinken, uzelf en uw woning koel te houden en lichamelijke inspanning te beperken. 

Smog

Tot en met vrijdag is er kans op smog door ozon, waarschuwt het RIVM. Dat ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen als er weinig wind staat.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken.

File voorkomen

Rijkswaterstaat gaat deze week automobilisten die langs de snelweg staan met pech direct helpen. Bij alle pechgevallen op de snelwegen wordt direct een berger ingezet om te voorkomen dat mensen in deze hitte lange tijd stil komen te staan. De berger zorgt ervoor dat de automobilist afgezet wordt op een plek met goede voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een tankstation.

Dieren

De politie ziet dat mensen nog steeds fietsen met de hond tijdens deze warme dagen. 'Pas hiermee op. Honden kunnen hun warmte erg moeilijk kwijt met deze hitte. Laat ze zeker tussen 11.00 en 20.00 uur niet rennen naast de fiets', meldt de politie via Twitter.