Ook voor de honden is het erg warm weer

Regio - Al enige tijd genieten we van het zomerse weer. Inmiddels zijn we er misschien al wat beter aan aangepast dan in het begin, maar we zijn toch wat minder actief dan wanneer het kouder is. Dit is precies wat honden ook ervaren.

Zij hebben alleen nog een extra hindernis en dat is dat ze maar beperkt kunnen zweten. Alleen via hun tong en poten (voetzolen). Dat betekent dat ze net zo warm als wij worden of misschien wel warmer, maar deze warmte veel slechter kwijt kunnen.

Niet rennen op het heetst van de dag

Helaas zien we nog steeds hondeneigenaren met de honden aan de fiets of hardlopen in dit warme weer. Of op het heetst van de dag de honden actief laten rennen en/of spelen met andere honden. Dit is echt een uitputtingsslag voor de honden en een heel groot risico op oververhitting. Daarnaast wordt het asfalt, de stoep, maar ook het zand heel heet. Ga zelf maar eens met je blote voeten erover heen lopen. Dat is erg pijnlijk. De hond kan en zal ook niet uit zich zelf stoppen, dus hondeneigenaren hebben de verantwoordelijkheid om de honden te beschermen.

Adviezen

Hondenschool Kwispel adviseert daarom met warm weer het volgende:

• Niet meer met je hond te gaan fietsen en/of hardlopen wanneer de temperaturen boven de 19 graden is. Dus ook niet ’s avonds als het nog warm is. De temperatuur dicht bij de grond is nl. nog steeds hoger.

• Ga niet op het heetst van de dag lang met de honden wandelen en laat ze ook niet veel rennen en (lang) met andere honden spelen.

• Willen ze maar een kort rondje lopen, geen probleem. Je kan ze eventueel thuis kort zoekspelletjes laten doen (bijvoorbeeld lekkers in een klein zwembadje of teil). Hier worden ze ook moe van.

• Laat ze zeker niet in de auto. Hou hier ook aan dat wanneer het warmer is dan 18 – 19 graden het al te warm is voor je hond. Ook wanneer de auto in de schaduw staat. Door de warmte stollen de eiwitten in het bloed van de hond en daardoor wordt er minder zuurstof in het lichaam gepompt. Wordt het bloed te dik dan is er geen transport van zuurstof meer mogelijk met alle nare gevolgen van dien. Ga zelf maar eens even in een afgesloten auto zitten (of zelfs met de ramen open) en je wil maar 1 ding: Zo snel mogelijk uit de auto.

• Honden laten zwemmen is leuk en lekker. Zeker met dit weer, maar kijk nu goed uit waar je dit doet. Vertrouw je het water niet, laat je hond er dan niet in. Botulisme of blauwalg is nu een gevaar in de verschillende plassen.

Voor meer tips: https://www.facebook.com/stichtinghondenschoolkwispel/