Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Waldorf & Statler verlaten Markt

Net voordat de Vestingfeesten en iets later de reconstructie van de Markt van start zullen gaan hebben ze de knoop doorgehakt. Na 43 jaar op de meest centrale plek in Steenwijk te hebben gewoond en gewerkt gaan Harm & Greetje Bollema hun huis boven het Steenwycks Boekhuis aan de Markt verlaten.

Waar de meeste mensen een wijds, saai of groen uitzicht hebben, zat het echtpaar Bollema altijd front row in hun royal box met uitzicht op de Steenwijker Markt. Wat ze al niet voorbij hebben zien komen door de jaren heen aan evenementen, braderieën, aubades, popconcerten en noem het maar op, het is niet te tellen. En één ding is zeker: de oordoppen zullen standaard op het nachtkastje hebben gelegen. Tevens zullen de echtelieden in die 43 jaar veel zaken gezien hebben die daglicht niet hebben kunnen verdragen.

Als je zo centraal woont in downtown Steenwijk, tja... dan zie je genoeg. Want het is soms net een circus hoor, als Steenwijkers uitgaan in hun mooie historische centrum. Ze zullen het hoofdschuddend hebben aanschouwd en Harm kennende zal hij onder de kreet, gericht op Greetje: muj nou is kiek’n, zijn misnoegen kenbaar hebben gemaakt. Gelukkig konden ze naar eigen zeggen de levendige en soms luidruchtige Markt af en toe ontvluchten.

Het geheime wapen was en is de boot die al decennia lang standaard ligt afgemeerd in Heerenveen. Dat is hun rustpunt. De boot met de wondere naam ‘Rimabo’ waarvan ik ooit eens aan hun twee zonen vroeg: welke creatieve geest toch deze naam bedacht had… De broers bekenden eensgezind: ‘het is een oubollige en gênante naam, die wij weigeren uit te spreken. Het is herleid uit onze voornamen en achternaam. Daarom is het volgens de beide broers een zeer legitieme reden om die boot ook nooit te willen erven, mocht het ooit zover komen. Daar zijn de mannen het unaniem over eens.

Maar voor hun ouders is het een varend rustpunt. Die rust hopen ze nu ook te vinden aan de Noordwalhof in hun nieuwe onderkomen. Het hoogtepunt van hun lange verblijf aan de Markt? Daar zijn ze zo over uit. Harm werd ooit tijdens een evenement door een bomvolle markt toegezongen omdat hij jarig was. Daar heeft hij het tot op de dag van vandaag nog over. Twee markante mensen verdwijnen uit het straatbeeld van de Markt. Dan kun je reconstrueren wat je wilt, maar de Waldorf & Statler van de Markt zullen gemist gaan worden. Ik wens ze vanaf deze plek veel woonplezier en rust toe op hun nieuwe woonstekkie…