Officieel watertekort: drinkwater komt niet in gevaar

Regio - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat extra maatregelen nemen in verband met de aanhoudende droogte in Nederland. In een persconferentie maakte Rijkswaterstaat donderdagmiddag bekend dat het drinkwater niet in gevaar komt, ook niet als de droogte de komende tijd aanhoudt.

Er is momenteel meer behoefte aan water dan dat er aan regen valt en via rivieren ons land binnenkomt. Sproeiverboden gelden daarom nu ook in het westen en noorden, naast het zuiden en oosten.

Het hitteplan geldt vanaf vandaag voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe.

Droogtefase 2

Het droogteniveau wordt vanmiddag opgeschaald; dat komt voort uit crisisoverleg van de Landelijke Commissie Waterverdeling, dat bestaat uit onder meer het KNMI, Rijkswaterstaat, de waterschappen en de provinciebesturen.

De commissie heeft besloten om droogtefase 2 in te stellen. Dat is een maatregel die in Nederland slechts eens in de vijf jaar wordt ingevoerd als er een watertekort is. Is er bij fase 1 sprake van een dreigend watertekort, bij fase 2 is dat een feit. Zeven jaar geleden werd voor de laatste keer fase 2 ingevoerd, maar toen waren de maatregelen minder ingrijpend en omvangrijk.