Zwientie tikken op Woodstock: dansen met de dijen diep in de modder

Steenwijkerwold - De zwienties hadden er niet heel veel zin in, deze zinderende zaterdagmiddag op het Dicky Woodstock terrein: een van de twee varkens probeerde voortdurend er van door te gaan.

Met behulp van strobalen werd hij de modderpoel weer in gedreven. Op het moment suprême, toen het Zwientie tikken - vast onderdeel van de familiedag - begon om twee uur, waren beide dieren met geen stok meer in beweging te krijgen: ze lagen roerloos naast elkaar in de modder.

Blinddoek

Het leek een eitje voor de deelnemers om ze aan te tikken, maar dat viel nog tegen: niet alleen kregen de deelnemers een blinddoek om, ze werden ook een aantal malen rondgedraaid zodat hun oriëntatievermogen danig aangetast werd.

Sommigen wisten desondanks de varkens toch nog vlot te vinden; anderen raakten het spoor helemaal bijster en gingen volkomen de verkeerde kant op (daarbij een handje geholpen door speaker Jannes, die ze graag even letterlijk op het verkeerde been zette).

140 aanmeldingen 

Spartelen in de modder, op de tast op zoek naar een varken, blijft razend populair: via internet waren er maar liefst 140 aanmeldingen binnengekomen. Met deelnemers uit Steenwijkerland, maar ook (ver) daarbuiten, van Amsterdam en Utrecht tot Canada (‘Gaaf, dat ‘pig tikken’!’)

Mannen, maar even zoveel vrouwen die het geen probleem vonden om écht vies te worden. ‘Dansen met de dijen diep in de modder’, zoals Jannes het uitdrukte.

Winnares uit Zwolle

Winnares Sharon Steenbergen uit Zwolle had al tijdens de eerste ronde een makkie: de varkens waren niet vooruit te branden dus ze had er binnen de kortste keren eentje aangetikt. Het massaal toegestroomde publiek zat overal waar maar een plaatsje te vinden was: op de tribune, op grote karen, maar ook op een hoogwerkertje en op een giertank die speciaal voor deze gelegenheid met water gevuld was. Want na afloop werd iedere deelnemer even van top tot teen afgespoeld met de tuinslang. Het publiek brulde en gierde mee als iemand vlakbij een van de varkens was: ‘Achter je!’