Chef’Special laat heel Dicky Woodstock dansen

Steenwijkerwold - Wie zaterdagavond rond half negen Dicky Woodstock betrad, hoorde gelijk muziek uit alle windstreken van het terrein komen. In de rocktent begon De Karre Sessie, de gezellige saloon was open en Pleasure Weiland bood dj’s en Ali B. De grote tent maakte zich op voor Mother’s Finest en ’s lands trots Chef’Special.

Mother's Finest

Die twee grote namen worden omhuld door Starfish en Baby Blue. Starfish vormde de opmaat naar Mother’s Finest. Met afstand de langst opererende band - 46 jaar - die op Dicky Woodstock staat. Sinds Veronica-dj Alfred Lagarde de muziek van de funkrockband in de smiezen kreeg, begon de groep aan een zegetocht door Nederland, waarna de rest van Europa volgde. De inmiddels 70-jarige zangeres Joyce Kennedy was én is samen met Glenn Murdock de blikvanger, maar de groep kent met gitaristen John Hayes en Gary ‘Mozes Mo’ Moore, bassist Jerry Seay en drummer Dion Murdock nog steeds een ijzersterke bezetting. ‘The truth will set you free’, ‘Give you all the love’, ‘Mickey’s monkey’ en natuurlijk ‘Baby Love’ en ‘Piece of the rock’ zijn nog steeds solid as a rock.

Ook omdat de band nooit het publiek uit het oog verliest en wat technische problemen nooit ten koste gaan van het gretige karakter. De vonk slaat vanaf het begin goed over en trekt steeds meer belangstellenden naar de tent om te zien én te horen wat voor grote invloed deze band heeft gehad op, om maar wat te noemen, Living Colour en Rage Against The Machine. Kennedy zet een geweldige prestatie neer, heeft soul als geen ander en wordt op zanggebied tegenwoordig bijgestaan door twee jonge achtergrondzangeressen. Een prima aanvulling, want op zo’n leeftijd hoef je niet meer vijf kwartier continu alles te geven. ‘Who says niggizz Can't Sing Rock-n-Roll’, het blijft de troef van Mother’s Finest die er aan het einde nog even een snelle My Generation van The Who uitpersen. Waarvan akte.

Chef’Special

Gehuld in een podium vol rook en blauw licht zet Chef’Special vanaf kwart over elf de wervelende sfeer in de tent voort. Het optreden op Dicky Woodstock is de eerste grote show die de Haarlemmers doen na een reeks mini-optredens in Frankrijk. Alle ingrediënten zijn aanwezig. Een prima ingespeelde groep inclusief blazers, de soepel zingende Joshua Nolet, top geluid in de tent, vlammenwerpers en rookmachines. De start is kalm en chill, maar na twintig minuten slaat met het langverwachte Amigo de vlam in de pan en ontaardt de tent in een grote dansvloer. Feestrock met een vleugje calypso en reggae.

Na Amigo dunt de tent wat uit (dorstig geworden?), maar dat geeft mensen juist meer de ruimte om te dansen. En dat gebeurt op een goed moment, want de groep laat vanaf dat moment steeds meer zijn dansbare gezicht zien. Reggae meets drum ’n bass, een unieke combinatie die je doet realiseren waarom deze eclectische muziek het in het buitenland zo goed doet. Er is er geen tweede Chef’Special. Guido Joseph en Jan Derks grijpen dan meer naar hun synths dan respectievelijk hun gitaar en bas. Hier staat ineens een andere band te spelen dan een half uur terug. Spannend en opwindend tegelijk. Stilstaan is onmogelijk.

Alleen, het licht is wat aan de donkere kant. Soms zijn het, bekeken vanuit het midden van tent, slechts schimmen die op het podium bewegen. Het doet niets af aan de band, want afstandelijk zal Chef’Special nooit worden. Dit is een groep vrienden die elkaar én het publiek tot in de puntjes toe plezieren. De bijna afsluiter In your arms laat de volledige tent meezingen. Een hoogtepunt tegen het einde van de 30e Dicky Woodstock. Drie memorabele dagen waarop de organisatie onmeunig trots op mag zijn.

Wouter Bessels