Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Lang leve het Spektakel van Steenwijk

Morgen staat onze stad weer in het teken van het wielrennen. Het Spektakel van Steenwijk zal weer verreden worden, en allereerst wil ik het Wielercomité een groot compliment geven.

De volwassen manier van omgaan met de commotie omtrent de rondemissen zegt veel zo niet alles over de organisatie. Het zijn mannen met helder verstand, die zich niet gek laten maken en ook nog eens creatief blijken te zijn. Als de Steenwijkerlanders lokale vrouwen bij het Spektakel willen, dan geven wij ze lokale vrouwen. En zo kan het gebeuren dat een tiental plaatselijke prominente vrouwen gekoppeld worden aan evenzoveel lokale manlijke kopstukken die in een koppelkoers de krachten met elkaar gaan meten.

Dat de organisatie de geselecteerde vrouwen ook nog eens laat fietsen onder de naam ‘de Tien van Lampe’ is niet alleen ludiek, maar ook een zeer sportieve geste van de organisatie. Nadat ik met voorzitter Theo Bouius ook nog eens de loting mocht verrichten voor deze prestigieuze koers, die trouwens zeer ontspannen en humoristisch verliep, kwamen de volgende koppels uit de hoge hoed te voorschijn.

Ik zal mijn licht eens laten schijnen over de koppels die in koers gaan, zodat een ieder weet wat ze te wachten staat in deze toch zeer opmerkelijke koppelkoers. Marianne Weegenaar jaagt normaal op nieuws, ze zal met bloemenman Aldo Kalee van Gezellig gaan jagen op de winst. Mocht dat lukken, dan zal het gelegenheidskoppel de bloemetjes zeker buiten gaan zetten.

Trijn Jongman, het opperhoofd van de plaatselijke PvdA, mag hopen dat Kees Kist die tegenwoordig aan wandelvoetbal doet, er op de fiets geen wandeletappe van maakt. José Gaastra zal uitbater Chris Oost bewijzen dat je met blondes more fun zal hebben, zelfs op een fiets. Jeanet Marinus zal tegen Harry Aalderink zeggen: ‘uhh, veurzitter. Luuster ies. Geen gemauw en zo snel aj kunn op de finish an.’

Truus van Marle wil als voormalig Rondemiss graag weer eens op het podium staan. Wethouder Harmsma zal dus vol aan de bak moeten, wil hij enige indruk maken bij de charmante Truus. Ineke de Jong zal Remi Gaal influisteren: ‘Zeg knappe schoonmaak toyboy, ik hoop wel dat je al die ruimbemeten spieren ook in werking zet op de fiets.’ Onze lokale diva komt ook van de divan af, the one and only Sigrid Hof heeft ‘het geweten van Blokzijl’ Steven de Jonge aan touw. Die zal ondervinden dat deze Steenwijkse brok - van een meid - beter in de smaak zal vallen bij het publiek dan de Blokzijler variant.

Emmy Elgersma vormt met Burgemeester Rob Bats een coalitie van VVD en D66. Ik moet nog zien of dat vruchten afwerpt. Als Bats zijn best doet komt hij wel in aanmerking voor een Emmy Award. Sandra Lampe gaat koersen met Han Evers. Conditie en ambitie te samen. Ik zet hoog in op dit koppel. Omroep Max heeft Olga Commandeur, Steenwijkerland heeft Sandra als bewegingsgoeroe. Evers heeft een sportieve topper geloot.

En last but not least Aletta Makken die gaat een combi vormen met Jurjen Helfrich van de Bussinessclub Steenwijkerland. Die zal merken dat het met Aletta geen business as usual zal zijn. Niks denigrerends over vrouwen zeggen raad ik hem aan. Aletta zal geen meter meer trappen, dan maakt onze vrouwenvoorvechtster er zo een Tour de Feministe van.

Ik wens de koppels veel succes toe tijdens de prominentenkoers van het Spektakel, wat toch een mega-evenement is en waar we met recht trots op mogen zijn. Lang leve... het Spektakel van Steenwijk...