Karel heet Boemie

Stadskat Karel, die bij enorm veel mensen in de Steenwijker binnenstad bekend én geliefd is, blijkt in werkelijkheid Boemie te heten.

De stadskat was de afgelopen week ‘the talk of the town’; het dier is bekend én geliefd bij velen in de binnenstad van Steenwijk, zowel ondernemers, bewoners als bezoekers.

In de volksmond wordt hij weliswaar Karel genoemd, maar deze aanhankelijke kat - die regelmatig bij tal van bedrijven in de binnenstad aanwipt - heeft gewoon een naam en een thuis. Boemie woont aan de Doelenstraat, maar houdt ervan om op pad te gaan en doet daarbij vaak een aantal vaste adresjes aan.

Kattenluik

Zo is hij regelmatig bij de bioscoop te vinden, en ook is hij een graag geziene gast bij City Diner in de Oosterstraat. Erika en Kees Mulder uit Steggerda drinken daar vaak koffie als ze in Steenwijk zijn en treffen ‘Kareltje’ daar bijna altijd aan. ‘Als hij niet beneden is dan slaapt hij boven in het kinderzitje’, aldus de familie Mulder. ‘Maaike, die de scepter zwaait bij City Diner, heeft zelfs voor Kareltje in de zijdeur een heus kattenluik gemaakt, zodat hij er altijd in kan.’

‘Brokjes uit de fooienpot’

Klopt, zegt Maaike. ‘Als hij behoefte aan rust heeft, komt hij hier, om even lekker bij te slapen.’ Karel/Boemie was eigenlijk hun eerste ‘klantje’: vanaf het moment dat City Diner de deuren opende, zes jaar geleden, was het dier van de partij. ‘Onze klanten onderhouden hem’, vertelt Maaike. ‘We kopen brokjes voor hem uit de fooienpot!’

Ook al weten ze nu zijn echte naam, zij blijven hem Karel noemen. ‘Daar luistert hij ook naar!’