Westerveld krijgt definitief snel internet in buitengebieden

Diever - Westerveld op Glas (WOG) gaat definitief een glasvezelnetwerk aanleggen in het buitengebied van de gemeente Westerveld. Dat betekent dat straks zo’n 3.900 huishoudens gebruik kunnen maken van snel internet. WOG legt het netwerk aan in samenwerking met KPN.

De aanleg van het glasvezelnetwerk gaat volgens bestuurslid Rik Kuijer van WOG sowieso door. Eerder werd nog gemeld dat dit afhankelijk zou zijn van het aantal mensen dat zich aanmeldt voor een aansluiting. Dat is dus nu niet meer van belang. De eenmalige kosten voor een glasvezelaansluiting bedragen maximaal 1.800 euro. ‘Maximaal, want afhankelijk van het aantal inschrijvingen voor 23 oktober 2018 kan de korting op dit bedrag oplopen tot 300 euro bij 50% inschrijvingen en tot 800 euro bij 80% inschrijvingen’, zo licht Kuijer toe. ‘Hoe meer mensen zich tijdens de campagne dus inschrijven, hoe lager de aansluitkosten per aansluiting.’

Op 23 oktober wordt de eindbalans opgemaakt om het exacte kortingsbedrag op de eenmalige bijdrage te bepalen. Deze boodschap staat samen met de keuzevrijheid centraal in de publiekscampagne, waarmee Westerveld op Glas naar buiten treedt. Bewoners die binnen het projectgebied vallen, ontvangen komende week persoonlijk bericht van Westerveld op Glas met daarin alle informatie. Westerveld op Glas verwacht dat de aanleg van de glasvezel nog dit jaar begint.

Westerveld op Glas is ontstaan vanuit een burgerinitiatief en breed gedragen gemeentelijke werkgroep. Een eerste, positieve behoefteverkenning onder inwoners werd medio 2014 afgerond. Op basis hiervan zijn de slagingskansen verder onderzocht. De gemeentelijke werkgroep is op 1 oktober 2014 omgezet naar een onafhankelijke projectgroep en stichting, die onder de naam Westerveld op Glas start met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Vele inwoners van het buitengebied van Westerveld hebben te maken met langzame internetverbindingen, die de 5 MB niet overstijgen. Met Westerveld op Glas kunnen zij de beschikking krijgen over supersnel internet met een gelijke up- & downloadsnelheid tot 500 Mbit/s. Naast supersnel internet via een hoogwaardig en betrouwbaar open glasvezelnetwerk, biedt Westerveld op Glas inwoners veel keuzevrijheid. Zo is er vrije providerkeuze en is geen verplicht abonnement nodig.

Netwerkbeheerder Rendo kondigde nog geen twee maanden geleden via dochterbedrijf Re-Net en Glasvezel Buitenaf al aan met de aanleg van een glasvezelnetwerk te willen starten. Voorwaarde was wel dat tenminste 50 procent van de bewoners van het buitengebied van Westerveld aangaf mee te willen doen.

Meer informatie www.westerveldopglas.nl