Blokzijl Klassiek viert jubileum met musici van topformaat

Blokzijl - Blokzijl Klassiek heeft voor haar twintig jarig jubileum musici van hoog niveau uitgenodigd, onder wie pianiste Marietta Petkova, Matangi Quartet, Calefax Rietkwintet en het pianoduo Lucas en Arthur Jussen.

De concertreeks wordt op 14 oktober geopend door een goede en dierbare bekende van Blokzijl Klassiek, Marietta Petkova. Ze wordt in de internationale pers geroemd als ‘een fabelachtige pianiste met een bijzonder eigen aureool. Ze is een goddelijk geïnspireerd talent’.

Op 11 november treedt het Matangi Quartet op, een van Nederlands beste strijkkwartetten. De vier wonnen een groot aantal prijzen en musiceren wereldwijd. In Blokzijl treden ze op met klarinettiste Céleste Zewald, die wordt geroemd om haar bijzondere klankvorming en toonkleuren. Haar spel wordt ‘betoverend’ genoemd.

Voor het concert op 9 december is het Britten Jeugd Strijkorkest uitgenodigd, dat onder leiding staat van Loes Visser. Het orkest wordt geprezen om het ‘zeer hoge niveau, de virtuositeit en de volle en transparante klank’. De jonge musici speelden voor het koningspaar en wonnen in 2014 een eerste prijs tijdens het internationale Summa Cum Laude festival in Wenen.

Twee jonge, bijzondere talenten zijn te horen op 20 januari. Dat zijn Shin Sihan, volgens het blad Luister ‘een van de grootste viooltalenten van dit moment’ en pianiste Anne Brackman. Ze wonnen individueel een indrukwekkend aantal prijzen en als duo kregen ze in 2017 de prestigieuze Dutch Classical Talent Award.

Op 24 februari treedt een van de meest succesvolle kamermuziekensembles van Europa op: het Calefax Rietkwintet (hobo, saxofoon, fagot, klarinet en basklarinet). In 2005 kregen de vijf musici de Klassieke Muziekprijs voor het sublieme vakmanschap en hun indrukwekkende repertoire dat muziek omvat vanaf de middeleeuwen tot en met de eenentwintigste eeuw.

Blokzijl Klassiek sluit op 17 maart het seizoen feestelijk af met een lustrumconcert, waarvoor Lucas en Arthur Jussen zijn uitgenodigd. De broers, ‘in Nederland een sensatie en in de rest van de wereld beroemd’, behoren tot het keurkorps van de Steinway Artists. Dit jaar waren ze de belangrijkste gasten op het Prinsengrachtfestival.

Inlichtingen en reserveringen bij voorkeur via: www.blokzijlklassiek.nl en verder bij Jan Broekhuizen, tel: 06-153 68 085, na 18.00 uur.