Projectkoor Gabriel Fauré verzorgt twee concerten

Diever/Wilhelminaoord - Het projectkoor Gabriel Fauré verzorgt twee concerten met werk van Dowland, Purcell, Kodály en Sibelius.

Het eerste concert vindt plaats op vrijdagavond 28 september vanaf 20.00 uur in de Pancratiuskerk in Diever. Het tweede concert op 30 september begint op zondagmiddag om 15.00 uur in het kerkje te Wilhelminaoord.

Het koor begint het concert met werk van John Dowland, waarna Fedde Tuinstra soleert met muziek van Henri Purcell. Het koor voert, met medewerking van vier koperblazers van het Nederlands Begeleidingsorkest en Fedde Tuinstra de ‘Funeral Sentences’ van Purcell uit. Na de pauze zingt het koor werk van Hongaarse componist Zoltán Kodály en de Finse componist Jean Sibelius.

Purcell

Funeral Sentences van Purcell is muziek die heeft geklonken bij de begrafenis van Queen Mary II, zo licht dirigent Monique Suring toe. Mary, echtgenote van ‘onze’ Willem III, stierf in december 1694, en werd begraven op 5 maart 1695. De begrafenisstoet trok door een ijskoud Londen, door blazers en een trommelaar begeleid.

In Westminster Abbey werd echter zonder slagwerk gemusiceerd, dit is bekend doordat de kasboeken van de plechtigheid alleen melding maken van een salaris voor de blazers, en alleen de musici die in de kathedraal hun diensten bewezen, werden betaald.

Het koor voert dit werk uit met vier koperblazers. Zij zullen de Funeral March en de Canzona spelen waarmee de koorgedeelten worden afgewisseld. Het laatste deel Thou knowest, Lord, klonk in datzelfde jaar nogmaals in de Abbey, op 26 november bij de begrafenis van Purcell zelf.

Dowland

Voorafgaand aan Purcell voert het koor werk uit van een andere Engelsman, John Dowland. Dowland leefde in de Elizabethaanse tijd, hij was een virtuoos luitspeler was en bracht een groot deel van zijn leven in het buitenland door. Daar bleef zijn werk langer geliefd dan in eigen land. Uit het tweede en derde Booke of Songs, zingt het koor vijf liederen, die zowel voor koor zijn gezet, als voor solostem en luit. Ook kunnen ze worden uitgevoerd door luit solo.

Na de pauze zingt het koor werk van de Hongaar Zoltán Kodály en de Finse componist Jean Sibelius. Kodály heeft veel geschreven voor koor, en veel van zijn muziek is gebaseerd op volksmuziek, aldus Suring: ‘Zijn muziek heeft een grote diepgang, en deze wordt vaak bereikt met relatief erg weinig noten…’

Sibelius

Tot slot Sibelius. De stukken die Suring met haar koor wilde uitvoeren, waren alleen verkrijgbaar in een peperdure verzamelband, die in de benodigde aantallen onbetaalbaar zou zijn voor een koor. Suring heeft de uitgever Breitkopf & Härtel benaderd waarop zij speciaal voor het koor een boekje hebben samengesteld met de negen nummers die ze in het programma wilde opnemen.

‘Deze muziek is zo eigen, en zo bijzonder van sfeer. Het is beter om er niet te veel over te zeggen’, zegt Suring. ‘Ook hier weer lijkt hetzelfde te gelden als bij Kodály: hoe minder noten, des te meer ruimte voor de muziek, voor de klank.’