Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Torenliefde en torenliefde

Ik vernam uit het nieuws dat de stadswandelingen en de beklimming van de Steenwijker toren een succes zijn. Daar kijk ik niet van op. Vooral de Sint Clemens is natuurlijk van grote schoonheid. Er zal tijdens de wandeling vast verteld worden dat Steenwijkers trots zijn op hun toren.

Ik zag laatst zelfs foto's van een vrouw die de toren op haar arm heeft laten tatoeëren. Dat is ultieme torenliefde. Op werkdagen merk ik zelf ook hoe groot de liefde voor de toren is. Wij forensen op werkdagen en als we Steenwijk uitrijden zeggen we netjes tot vanavond tegen de Sint Clemens en bij terugkomst kriebelt het al als we Giethoorn passeren. Ze komt zo weer in zicht jongens orakelen wij dan en bij hectometerpaaltje 15.7 ( die thans verdwenen is ) aan de Beulakerweg is het zover: het zicht op de toren is dan daar.

Wij weten dat de toren genderneutraal is, maar wij zien haar als de mooiste vrouw van de stad... Ja hoor, daar is ze weer, roepen we dan in koor vanuit de carpoolauto... Die schoonheid, zo slank als een den, er zit geen grammetje vet aan en ze is oogverblindend mooi...is onze dagelijkse conclusie. Dit alles gezegd hebbende denk ik: de toren zien als een mooie vrouw is misschien wat te ver gezocht. Want ik ben in het verleden tijdens een nachtelijke escapade wel eens tegen de torenmuur aanbeland met een plaatselijke schone, maar ik had nou niet het gevoel dat ik met twee vrouwen in de weer was… Het lijkt me ook iets teveel van het goede trouwens. Maar dit terzijde.

Eigenlijk zouden we de toren als Steenwijker samenleving nog breder uitdragen. Het zou prachtig zijn als alle sportverenigingen de toren in hun logo zouden verwerken. BC Arta geeft hierin al het goede voorbeeld. Een geweldig mooi nieuw logo waarin de Sint Clemens centraal staat. VV Steenwijk voert ook de toren in haar logo. Wel miniem, maar toch…

De Sint Clemens is uniek en het kan mij niet gek genoeg. Souveniers met pontificaal de toren erop gedrukt. Primera heeft al een aardige collectie op dit gebied. Ook leuk zou zijn: een t-shirt met een beeltenis van de toren, met de tekst ‘0521 daar moet je heen!’ Vv d'Olde Veste’54 zoekt nog een naam voor haar sportcomplex. Nou, Sportpark Torenzicht is misschien een optie. Ik las ook al over een huwelijksaanzoek vanaf de toren. Geweldig! Hulde aan het bruidspaar. Dat zouden meer liefdeskoppels moeten doen.

Cateraar Jan Lubbinge heeft het torenvirus ook al te pakken. Die heeft de Steenwieker toorn spies in het assortiment, een goede aanzet voor andere creatieve ondernemers. Het is ook niet uit te leggen aan vreemden, de liefde voor de toren, daar moet je Steenwijker voor zijn. Zelf noem ik het altijd ‘torenvreugde’ dat is wat de Sint Clemens mij geeft..En dat gevoel zal nooit, maar dan ook nooit verdwijnen...