In memoriam Hans Boschma: een musicus in hart en nieren

Steenwijk - Op 30 augustus is Hans Boschma (77) onverwachts overleden. De markante Steenwijker was een musicus in hart en nieren. In 2013 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Ook staat hij vermeld in het Guiness Book of Records.

Boschma werd op 3 februari 1941 geboren op Soerabaja in Indonesië, waar zijn ouders in een melaatsenkolonie werkten. Het gezin keerde terug naar Nederland, waar Boschma als zesjarig jongetje leerde spelen op de vele instrumenten van een brassband van het Leger des Heils. Later volgde hij de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden. In Maastricht bezocht Boschma de Kunstacademie.

De veelzijdige Steenwijker werd bovendien opgeleid tot fysiotherapeut. Hij gaf 18 jaar les op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Daarna runde hij een twee bedrijven, waaronder het Institute for Brassplayers. Boschma hielp koperblazers met het vormen van een goede toon. Hij verbeterde hun embouchure, de stand van de lippen die nodig is om een blaasinstrument te bespelen. In de loop der jaren heeft Boschma tal van gerenommeerde musici behandeld uit bijvoorbeeld het Nederlands Balletorkest en het begeleidingsorkest van André Rieu.

Boeken

Hij werkte daarbij samen met het gezondheidscentrum Revalidatie Friesland. Met zijn methode reisde hij heel Europa door. Boschma schreef bovendien twintig boeken en vele wetenschappelijke artikelen over zijn methode. Het tweede bedrijf dat Boschma runde heette: Institute for Blockpoint Reloc. Dit onderzoeks- en behandelprogramma bestond uit tweeduizend opeenvolgende handgrepen. In het programma zijn de beste uitwendige geneeswijzen versmolten, waaronder fysiotherapie, acupunctuur en manuele therapie. Boschma behandelde ook na zijn pensioen nog patiënten. Hij verhuisde vanuit Friesland naar Steenwijk omdat hij dichter in de buurt wilde wonen van zijn dochter in Blokzijl. Daarnaast had hij nog een dochter en twee zonen.

Professioneel musicus

Naast zijn beroepsmatige leven, heeft Boschma volop carrière gemaakt als professioneel musicus. Hij bespeelde tal van koperblaasinstrumenten en trad op in binnen- en buitenland. Hij maakte bovendien zelf muziekopnames en produceerde twintig cd's. Die varieerden van psalmen tot hot jazz. Zijn muziekstijl omschreef hij als Neo-expressionisme. Sinds 2008 prijkt zijn naam in het Guinness Book of Records. Hij wordt daarin World Champion Allround Brass Player All Styles genoemd. Hij deed daarvoor in Limburg een succesvolle recordpoging, waarbij hij 23 blaasinstrumenten bespeelde.

Onderscheiding

In 2013 werd Boschma bovendien benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij gaf trompetles en clinics in het hele land. Tot aan zijn dood repeteerde hij dagelijks vijf uur. Daarnaast schilderde hij graag en deed hij een aantal uitvingen, zoals een horn elevator en een sit saddle. Vorig jaar oktober werkte de creatieve duizendpoot nog mee aan een concert in De Meenthe met een organist op het theaterorgel en gelegenheidsband The Organics. Boschma gaf daarbij solo's op trompet en cornet.

Johan Coenraad Boschma is afgelopen vrijdagmiddag in besloten kring gecremeerd. Daarvoor was er een afscheidsdienst in de Grote Kerk van Blokzijl. Na afloop kwamen de aanwezigen daarvan nog samen in Multifunctionele Centrum De Ploats om na te praten over wat Boschma voor hen heeft betekend.