Of Pavel een balletje mag meetrappen

VOETBALKRANT 2018: vv Kuinre. Hij speelde ooit een handvol wedstrijden voor vv Kuinre. Later zou hij zijn boterham verdienen als scout van topclubs Arsenal en Everton. Dit is het verhaal van Pavel uit het Brabantse Vught, de voetballende Rus die begin jaren negentig een onuitwisbare indruk achterliet in het dijkdorp.

Het is ergens in de zomer van 1992 als hij, Pavel, komt aanwaaien bij een training van vv Kuinre. De Rus woont pas in Nederland en betrekt tijdelijk een woning in de buurt. Wandelend is hij gekomen. Of hij een balletje mee mag trappen. Hij vraagt het in zijn beste Engels, al hebben voetballers genoeg aan hun voeten om met elkaar te communiceren. Hoe dan ook: na het eerste balcontact heeft trainer Arie Orie genoeg gezien. Luidkeels sommeert hij het bestuur om de nieuwe aanwinst meteen vast te leggen. 

Gastvrijheid

Dat moment is al weer een tijd geleden en de herinnering is misschien ietwat vervaagd, toch kan de nu 53-jarige Pavel Koutcherov zich de gastvrijheid bij de dorpsclub scherp herinneren. ‘Aardige mensen’, zegt hij. ‘Ik was in een nieuw land en wilde natuurlijk zo snel mogelijk integreren. Ik had mijn hele leven al gevoetbald, dus ik wilde het gewoon proberen bij de eerste club die ik tegenkwam. Dat werd Kuinre. Ik mocht meteen meetrainen en ook wedstrijden voetballen.’

Met noppen onder zijn voeten blijkt de dan 27-jarige Rus beter dan goed te zijn. Hij passeert in een oogknippering en als het moet, dan draait hij iedere tegenstander nog dol in een telefooncel. Uit elk balcontact spreekt een diep verankerd voetbaltalent. Niet zo gek blijkt later, want Pavel heeft in zijn tijd in de Sovjet-Unie het shirt gedragen van het grote Spartak Moskou. 

In de handvol wedstrijden dat hij het shirt van vv Kuinre verdedigt, laat hij een onuitwisbare indruk achter. Ineens bevindt de ploeg zich in de bovenste regionen van de competitie en dat niet alleen: de Kuunderse selectie is die maanden een bezienswaardigheid. Rijendik staat het volk langs de krijtlijn, vooral om die onbekende Rus aan het werk te zien. Tussen het publiek staat op een goede dag ook Jimmy Calderwood, dan assistent-trainer van FC Zwolle. Het nieuws over het talent in Kuinre is kennelijk snel doorgesijpeld naar de Overijsselse hoofdstad.

Fikse kater

Nog voor de winterstop strikt Calderwood de middenvelder van vv Kuinre. Pavel vertrekt uit het dijkdorp en van de kortstondige volksheld wordt niets meer vernomen. Bij de Eerste Divisionist werkt Pavel de voorbereiding op de tweede seizoenshelft af. Hij traint samen met mannen als Jaap Stam en Robert Maaskant. Hoewel een contract voor hem klaar ligt, is het voor Pavel om ‘juridische en bureaucratische redenen’ niet mogelijk om als speler uit de voormalige Sovjet-Unie bij FC Zwolle aan de bak te kunnen. Een fikse kater. Ook bij AZ Alkmaar is de weg naar een vast dienstverband met te veel hobbels bezaaid.

‘Ik wist op een gegeven moment dat het voor mij moeilijk zou worden om als voetballer te slagen in het profvoetbal’, vertelt Pavel. Hij neemt vanaf dat moment een drastische beslissing. Als hij zijn geld niet kan verdienen als speler, dan maar als trainer. Zijn voetbaltalent mag door de starre wetgeving niet verspild worden. In 1993 verhuist hij naar Vught, waar hij zich aanmeldt bij Zwaluw VFC. Als voetballer leidt hij de amateurclub meteen in zijn eerste jaar naar het kampioenschap, als trainer leert hij de pupillen de kneepjes van het vak. ‘Ook met de jeugd werden we kampioen’, herinnert hij zich lachend. 

Willem II

Zijn trainerstalent blijft niet onopgemerkt. Via de jeugdopleiding van TOP Oss gaat Pavel voor een lange periode als trainer en als scout aan de bak bij Willem II. In 2011 lonkt het avontuur in het voormalige Oostblok. Eerst bij achtereenvolgens Karpaty Lviv in Oekraïne en Naftan Novopolotsk in Wit-Rusland, later zwaait hij samen met Robert Maaskant de scepter bij de Wit-Russische topclub Dinamo Minsk. De naam van het voetbaldier uit Vught is dan inmiddels al zo bekend dat Wikipedia een pagina aan hem wijdt. 

De kers op de taart moet dan nog komen. Februari 2014. Een telefoontje. Andries Jonker aan de lijn, op dat moment hoofd jeugdopleiding van Arsenal. Of hij zin heeft om Oost-Europa af te reizen als scout van Arsenal. Pavel grijpt de uitdaging met beide handen aan. Ver weg van de voetbalindustrie speurt Pavel, gezegend met een ontstellende voetbalkennis, naar talent. Goed een half jaar later treedt hij in dienst bij Everton. Pavel wordt op dat moment onderdeel van de club van manager Ronald Koeman, de vrijetrappenspecialist die Barcelona in 1992 naar de Champions Leaguetitel pegelt. Precies, hetzelfde jaar dat Pavel zijn eerste meters bij vv Kuinre maakt. 

Naschrift

En dan volgt in mei van dit jaar een telefoontje. Steenwijker Courant aan de lijn. Of het klopt dat hij dé Pavel is die ooit bij Kuinre voetbalde. ‘Ik heb uiteindelijk veel te danken aan Kuinre’, zegt hij. ‘Op het veld van Kuinre heb ik mijn eerste voetbalmeters gemaakt in West-Europa.’ Of hij ooit nog terugkomt in Kuinre? ‘Voor mijn werk moet ik zo nu en dan naar het noorden van Nederland. Ik kom geregeld in de buurt.’ Het woord ‘nee’ neemt hij niet in de mond.