Tess: ‘Het is chill in mijn pleeggezin’

Steenwijk - Tess (14) woont bij een pleeggezin in Steenwijk omdat dat thuis niet meer ging. Bij de familie Lijkendijk kreeg ze het respect waar ze om vroeg.

Tussen haar en pleegouders Jan (52), pleegmoeder Miluska (48) en pleegzus Danique (22) Lijkendijk is er een klik. Over hoe die tot stand komt vertellen zij graag. Op woensdag 19 september is er een informatieavond over Pleegzorg, die Trias Zwolle organiseert.

‘Tess kan hier net zo lang blijven totdat ze op zichzelf kan gaan wonen of terug naar huis gaat,’ zegt pleegvader Jan gastvrij. Zij kwam zeven maanden geleden bij de Lijkendijks, die in Steenwijk een woning hebben. Met z’n vieren zitten ze gezellig op de bank. Drie kleine hondjes scharrelen vrolijk om hen heen. Boven heeft Tess van haar eigen kamer een knus honk gemaakt.

Miluska legt uit waarom ze hun woning voor haar openstelden: ‘Als de noodzaak er is, dat een kind niet meer thuis kan wonen, dan moet het elders toch een thuis hebben.’ Nadat hun eigen kinderen uitvlogen, ontstond er in huis en hart ruimte om in deze noodzaak te voorzien.

Cursus

Miluska werkt als begeleider op Zorgboerderij de Maargies Hoeve en Jan is buurtbeheerder bij Woonconcept. Nadat het stel in aanraking kwam met Trias Pleegzorg, ging het balletje rollen. ‘We hebben meteen een cursus gedaan, waarna Tess bij ons geplaatst werd.’ Over de reden dat zij hier terecht kwam, vertelt hun pleegdochter: ‘Ik was thuis opstandig en ging niet meer naar school.’ Ze bekent eerlijk dat ze niet zo’n positief beeld had van een pleeggezin. ‘Ik dacht dat het een soort van gevangenis was met strenge mensen...’

Hotel

Gelukkig bleek dat absoluut niet het geval. ‘Het lijkt meer op een hotel,’ lacht Jan. Dat kan Tess beamen: ‘Ik vind het hier wel chill.’ De pleegouders hebben basisregels met haar afgesproken. Duidelijkheid en eerlijkheid staat bij hen voorop. Op haar beurt vroeg Tess om respect voor haar situatie. Dat kreeg ze, wat haar goed heeft gedaan. ‘Ik luister nu en ga weer naar school. Stukje bij beetje ben ik weer mezelf geworden.’ Ze is volgens Jan niet meer boos en loopt niet meer weg, zoals ze bij haar ouders wel deed.

Pleegzus

Met haar pleegzus Danique heeft Tess ook een goed contact opgebouwd. ‘Eerst was ik het er niet mee eens,’ bekent de werkneemster van Dyka, ‘er komt toch ineens een vreemde in je huis.’ Inmiddels is ze helemaal gewend aan de nieuwe situatie. ‘Best wel gezellig zo,’ lacht ze. ‘We gaan net als normale zussen met elkaar om,’ stemt Tess in. Zo gaan de meiden samen winkelen en bezochten ze deze zomer stadsfestivals en pretparken.

Jan en Miluska worden begeleid door Trias Zwolle. De pleegzorgbegeleider houdt volgens Miluska constant de vinger aan de pols. Ook onderhouden ze een goed contact met de moeder van hun pleegdochter. Tess bezoekt haar moeder regelmatig en belt elke week met haar.

Dankbaarheid

De pleegouders willen ook andere mensen enthousiast maken voor pleegzorg. ‘Je krijgt er veel dankbaarheid voor terug,’ zegt Jan. Hij vindt het belangrijk dat aanstaande pleegouders weten wat ze kunnen verwachten. ‘Het kan ook anders lopen dan je verwacht en je kunt teleurgesteld raken,’ schetst hij.

Informatieavond

Trias Zwolle geeft tijdens de informatieavond op 19 september in de Zuidwester aan de Gasthuislaan 84, antwoord op de vragen: Hoe word je pleegouder? Welke vormen van pleegzorg zijn er? Wat wordt er verwacht van een pleegouder? en Wat biedt Trias pleegouders? De avond begint om 19.30 uur. Aanmelden kan via e-mail: voorpleegouders@trias-groep.nl.