Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Kopje Cultuur verrijkt de mens!

Steenwijk - Vorige week zondagavond voor het slapen gaan sprak dochterlief de volgende woorden: ‘Papa, ik heb een heel leuk en gezellig weekend gehad.’ De reden waarom ze tot deze uitspraak kwam, was omdat we samen dat hele weekend het boeiende evenement Kopje Cultuur hadden bezocht.

Iedere ouder ziet zijn kind graag vrolijk en blij. Daarom wil ik bij deze ook namens mijn dochter de organisatie, vrijwilligers, artiesten, performers, acrobaten, muzikanten, sponsoren en een ieder die in wat voor vorm dan ook zijn steentje heeft bijgedragen om dit mega-evenement te doen slagen, bedanken voor dat leuke en gezellige weekend.

Lust voor oog en oor

De weergoden waren het festival goed gezind, dat hielp natuurlijk ook mee. Maar wat mij opviel: het festival was sprankelend en van hoog niveau dit jaar. En de sfeer was voelbaar ontspannen. Het is ook het ideale gezinsuitje. Voor jong en oud is het interessant en het is een weerzien van vrienden en bekenden. Het evenement was tevens een lust voor oog en oor. Er waren verrassend goede voorstellingen van onder andere de Sweet Chefs tot de geniale Gillende Keukenprins en acrobaten die halsbrekende toeren uithaalden.

Vermakelijk

Ik zag zelfs nog twee lichtgevende spoken ronddwalen door stadspark Rams Woerthe die je met open armen ontvingen. Dat overkomt een mens niet vaak als je in het donker door het park loopt… Dan is het normaal gesproken alarmfase1. Ook muzikaal klonk het programma als een klok. Van De Anitaas tot de Later als je Big Band en van de smartlap tot aan de Ierse folkmuziek. Het was onderhoudend en vermakelijk. Menig voetje ging van de vloer waarbij je sommigen tijdens het dansen zag denken: de polonaise gaat mij makkelijker af...

De jeugd kwam ook ruim aan hun trekken. Of je nou wou emmertrommelen, een opleiding tot DJ wou volgen, dansen of zelfs over het water van de parkvijver lopen, waarvan we altijd gedacht hadden dat zoiets maar aan één iemand was voorbehouden… het kon allemaal tijdens Kopje Cultuur.

Cultuurprijs

Eigenlijk was het festival vrijdag al van start gegaan tijdens de officiële opening in de Grote Kerk, waar ook de uitreiking van de Anne Beeltje Cultuurprijs plaatsvond. Die eervolle prijs ging dit jaar naar theaterdirecteur Han Evers. En mijn eerste gedachte was: dat is mooi, het komt hem toe... Evers is één van de mensen die een gemeenschap verrijken, was ondermeer te lezen in het juryrapport en zo is het wel. Net zoals Kopje Cultuur een mens verrijkt en een gevoel van trots geeft dat we dit prachtige evenement binnen onze stadspoorten hebben. Steenwijk is tijdens Kopje Cultuur op zijn best, of eigenlijk beter gezegd: Steenwijk is dan op zijn opperbest...