'We moesten echt wat doen'

VOETBALKRANT 2018: vv Blankenham. Iedere club begint het nieuwe seizoen okselfris en vol vertrouwen. Bij vijfdeklasser Blankenham is dat niet anders. Alhoewel? Eigenlijk wel. De vereniging heeft niet alleen een nieuwe, jonge en technische trainer met Roy de Boer (31), maar ging ook bewust op zoek naar nieuwe spelers voor de eerste selectie.

‘We moesten echt wat doen’, stelt bestuurslid en doelman Rick de Wit, verantwoordelijk voor ledenwerving. Blankenham moest zich ook afgelopen seizoen weer sportief behelpen. Voor de derde keer werd de ploeg laatste. Eenieder was het er wel over eens: de club leefde nog, maar er waren toch wel de nodige pijntjes. Om de vereniging uit die ziekenboeg te krijgen, werd een plan bedacht: een actieve ledenwerving. De Wit: ‘We willen Blankenham weer sterker maken. Dat hebben we allereerst gedaan met een nieuwe trainer. Roy heeft TC 2, traint ook SVM 2 en is vooral een voetbaltechnische trainer. Hij moet Blankenham beter laten voetballen.’

Spelers benaderd

De nieuwbakken trainer-coach kan dan wel erg ambitieus zijn en eigenlijk op een hoger niveau willen acteren, het zijn de spelers die het moeten doen. Vorig seizoen was niet alleen het aantal punten een probleem, maar ook de hoeveelheid spelers. ‘Wat we gedaan hebben is dat we spelers bekeken en benaderd hebben om bij ons te komen voetballen. We hebben er écht werk van gemaakt en onze interesse getoond en onze plannen toegelicht. Plezier, gezelligheid, maar ook beleving: daar draait het bij ons allemaal om. In de buurt zijn we eens met spelers gaan praten, van wie wij verhalen hoorden dat ze niet meer tevreden zouden zijn bij hun club. Soms bleek dat zo te zijn, soms ook niet. Ook hebben we gesproken met gestopte spelers die het toch weer wilden proberen. We zijn daarnaast ook wedstrijden van ze gaan bekijken en hebben rondgevraagd of ze er wat voor voelden om bij Blankenham te komen voetballen. We hebben niet aan spelers lopen trekken en ook niet lopen pushen, want dat werkt alleen maar averechts’, zegt De Wit, zelf woonachtig in Emmeloord.

Begin juni werd er zelfs een heuse selectietraining gehouden. De opkomst en de tevredenheid waren groot. Uiteindelijk kreeg Blankenham er vijf nieuwe spelers bij. Daarmee is de selectie redelijk gevuld, al zijn er bij het tweede elftal juist weer wat spelers gestopt. 

De Wit (24) ziet het allemaal positief tegemoet. ‘We hebben met Roy de Boer een reële trainer die zegt van we moeten aan het begin van het seizoen eerst maar eens kijken waar we staan. Wat we wél moeten, is van die laatste plaats af. Dat doet een vereniging geen goed als je drie jaarlang helemaal onderaan eindigt. Vervolgens moeten we ons gaan richten op de middenmoot en dan maar eens verder zien. Het allermooiste zou zijn als we een keer een periodetitel zouden kunnen pakken.’

Auteur: Erik Riemens