Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Ome Cor

Hadden we het vorige week nog over mijn favoriete allemans Tante, over mijn onbetwiste nummer één in de categorie allemans Oom was ik er zo uit.

Hij is net als de vorige week besproken Tante Gea ook niet meer onder ons, maar was bij leven al legendarisch. Hij had prachtige humor en was geliefd door een ieder die in zijn gezelschap verkeerde. Veel kleurrijker dan Ome Cor Oost zullen we het denk ik niet gauw meer meemaken.

Oliebollen

Oliebollenkoning Ome Cor kon prachtig vertellen over de vele belevenissen in zijn destijds wondere wereld. Zo vertelde hij tijdens een kaartavond eens over een kakmadam die aan de kraam kwam voor oliebollen. Ze kon geen keuze maken en de wachtende rij werd steeds langer. Toen ze voor de derde keer vroeg of er nou krenten of rozijnen in de oliebollen zaten, was Ome Cor het beu: Nee... er zitten dooie vliegen in, nou goed... Hoeveel wilt u er hebben?

Amsterdam

Ome Cor was vurig aanhanger van het levenslied en van Ajax. We kwamen hem dan ook geregeld tegen op en rond de bekende uitgaanspleinen in Amsterdam, in de aanloop naar een voetbalwedstrijd toe. Daar ontdekten we dat Ome Cor van de flora en fauna hield in de hoofdstad. En hij gaf ons dan graag wat tips om al dat moois te gaan bekijken. Zo stuurde hij ons onder andere richting de blaffende vis, het hijgende hert, de twee zwaantjes, de witte lelie, en het zwarte paard, om maar wat namen te noemen. Dat dit cafés bleken te zijn werd ons al gauw duidelijk.

Cor's Counter

Ome Cor was een man die graag aan het woord was. Als hij begon te vertellen over vissen of voetbal, zijn militaire diensttijd of over de opmerkelijke klandizie in zijn etablissement Cor’s Counter, dan hingen we aan zijn lippen. Tevens was hij overal voor te porren, voorzitter van de horecaboys, een potje klaverjassen, karaoke - jurylid, dansavondjes, klusjesman, barkeeper of taxichauffeur, het maakte hem niets uit. Hij kon en deed het allemaal.

Ome Cor was een duizendpoot, je kon altijd een beroep op hem doen en hij was een gangmaker eerste klas die onder de mensen op zijn best was en altijd met een grote lach onder de karakteristieke snor die hem zo kenmerkte.

Lied

Één keer verraste Ome Cor ons. Tijdens een gezellig avondje uit begon hij spontaan het lied ‘Er is een Amsterdammer dood gegaan’ te zingen. Dat nummer vertolkte hij prachtig. En om een beetje in die sfeer te blijven, kan ik oprecht zeggen: Toen Ome Cor ons ontviel, is er een zeer markante Steenwijker heengegaan…