Brocante Fair in de Grote Kerk

Steenwijk - Liefhebbers van brocante en mooie woonaccessoires komen zaterdag 6 oktober helemaal aan hun trekken in de Grote of Sint Clemens Kerk tijdens de grote Brocante Fair die daar plaatsvindt tussen 10.00 en 17.00 uur.

Een keur aan brocanteurs vanuit het hele land, Duitsland en België is op deze sfeervolle fair in de oude kerk te vinden en zij brengen een grote diversiteit aan brocante mee. Te denken valt daarbij aan stijlvolle serviezen, zilverwerk, oude beelden, paspoppen, kleding luiken, panelen, kleinmeubelen en kleding. Op het Foodplein is er ook aandacht voor de inwendige mens. De organisatie is in handen van Machiel en Swannie van Brocante Fluitekruid Event.

De entree bedraagt € 3,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis.

De Grote Kerk leent zich bij uitstek voor een sfeervolle brocante fair. De kerk is het oudste gebouw van Steenwijk. Omstreeks 900 werd op deze plaats een houten kerk gebouwd, later gevolgd door verschillende Romaanse turfstenen en bakstenen vormen. De kerk werd een aantal keren vergroot. In 1409 werd het koor gebouwd. In 1558 stortte de torenspits in een zware storm bovenop de kerk.

Het stenen gewelf werd toen vervangen door een houten tongewelf. In de benedenverdieping bevindt zich een sluitsteen met een voorstelling van de Heilige Clemens, stadpatroon van de Olde Veste. In 1295 werd de kerk tot kapittelkerk verheven. Dat kwam door haar ligging aan de rand van het bisschoppelijke gebied. Door kerkstichtingen werd de Sint Clemenskerk in de 13de, 14de en 15de eeuw de moederkerk van wel 30 kerken, Tot 1592 bleef het een Rooms-Katholieke kerk met tien altaren, verschillende beelden en muur- en gewelfschilderijen.

Na de verovering van de stad door de troepen van Prins Maurits werd de kerk ingericht voor de Protestantse eredienst. De kerk is in de periode 1974 - 1981 grondig gerestaureerd en op 2 mei 1981 in aanwezigheid van koningin Beatrix en Prins Claus, weer officieel in gebruik genomen.