Inwoners Westerveld missen de regie gemeente in tweedeling glasvezel

Dwingeloo - Al jaren leeft er onder een groot deel van de inwoners van Westerveld de wens van sneller internet. Met name in de buitengebieden van de gemeente. Na jaren van voorbereiding lijkt de aanleg van snel internet dichterbij dan ooit. De inwoners kunnen zelfs kiezen uit twee aanbieders van glasvezel.

Daar wordt het voor de burgers niet veel helderder van. Zij vragen zich dan ook af waarom de gemeente Westerveld de regie niet oppakt en zo voorkomt dat haar inwoners in verwarring raken.

In Westerveld zijn Re-net, onderdeel van Rendo, en Westerveld Op Glas (WOG) de twee partijen die met de aanleg van snel internet aan de slag willen. WOG wordt gesteund door investeerder Delta Rijssen en netbeheerder KPN, heeft vorige week de schop al in de grond gezet. Onder meer op de Vorrelvenen bij Geeuwenbrug is al een gestuurde boring gedaan.

WOG is dus, ongeacht het aantal afgesloten abonnementen, al aan de slag gegaan. Bij Re-Net dat met Glasvezel Buitenaf komt, ligt dat anders. Die partij gaat pas aan het werk wanneer 40 procent van de ongeveer 4.000 huishoudens in het Westerveldse buitengebied zich voor 15 oktober aanmeldt. Het is aan de inwoners van Westerveld om nu een keuze te maken. Maar wat is de beste keuze?

Marktwerking

Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld is blij dat snel internet voor iedereen steeds dichterbij komt. ‘Wij stimuleren als gemeente initiatieven ook door bijvoorbeeld geen legeskosten in rekening te brengen.’

Het verwijt dat de gemeente geen regisserende rol oppakt vindt Jager niet terecht. ‘Wij doen dat bewust niet. We laten het over aan de markt.’ De burgemeester is ervan overtuigd dat er een goede oplossing komt. ‘Er zijn nu twee partijen die aan de slag willen met snel internet. Misschien komt er nog wel een derde bij. We zien het wel. Ik kan mij in ieder geval niet voorstellen dat er niets komt.’

Vol vragen

Peter Lagendijk uit Dwingeloo die elf weinig waarde hecht aan ‘snel internet’ zit vol vragen. In een open brief vraagt hij de gemeente de regierol op te pakken en de burgers niet langer voor het blok te zetten en om verwarring te voorkomen. ‘We worden al weken overspoeld met pakken folders Westerveld op Glas en Glasvezel Buitenaf. En dan ook een brief van KPN op ons adres met een kortingsvoorstel als we de stap naar glasvezel zetten. Met daarin ook een dreigement: Behoud van uw KPN e-mail account. Dus dat ben je kwijt als je niet meedoet.’

Niets doen

Lagendijk zegt er zo langzamerhand niets meer van te begrijpen. ‘Voor deze zondvloed weet ik geen oplossing. Behalve dat je ooit leerde dat als je het niet begrijpt je niets moet doen. Ik heb het er niet bij laten zitten en vijf buren gebeld en hun mijn vertwijfeling gemeld. De reacties waren niet positief.’ Lagendijk verwacht dat de gemeente de burgers helpt.

‘Voor de dingen die het boordje van de particulier te boven gaat heb je een overheid. Zeker juich ik concurrentie toe, maar ik hoef geen privé legertjes om dit land te verdedigen. Voor onze deur wil ik niet ’s avonds naar buiten om een kaarsje aan te steken. Ik ben o zo blij dat op een vast moment ons afval, keurig gescheiden, wordt opgehaald. En dat zegt een klassieke liberaal. Dus gemeente Westerveld, gecontroleerd door een gemeenteraad met aan het hoofd Burgemeester en Wethouders, doe waarvoor je bent. Zet burgers niet voor het blok en voorkom verwarring.’

Inloopbijeenkomsten

Ondertussen blijven de twee glasvezelinitiatieven in Westerveld druk met het informeren van de inwoners om zo te proberen hun gunst te winnen. Vanavond is er om 20.00 uur nog een avond waar zowel Westerveld op Glas als Glasvezel Buitenaf informatie verstrekken. Er zijn op 9, 10 en 11 oktober van 16.00 tot 20.00 uur ook nog inloopbijeenkomsten in Hotel Wesseling in Dwingeloo, Huis van Weldadigheid in Frederiksoord en ’t Knooppunt in Havelte waar inwoners zich persoonlijk kunnen laten adviseren.