Nieuwe Audi A6 Limousine: een Meisterstück

Een meesturende achteras, led-technologie rondom, 39 assistentiesystemen gevoed door 24 sensoren, een full colour head-up display, mild hybrid-technologie, de virtual cockpit en ga zo maar even door. Audi heeft werkelijk alles uit de kast getrokken om van de nieuwe A6 Limousine een heus Meisterstück te maken. Alleszins de moeite om kennis te maken met het voorlopige topmodel, de A6 50 TDI Quattro Sport Pro Line S.

Het design van de nieuwe A6 Limousine borduurt voort op dat van zijn voorganger. De vijfde generatie oogt wel wat gespierder en is bovendien te herkennen aan een nieuwe led-signatuur in de koplampen. De met elkaar verbonden achterlichten doen denken aan de achtersteven van de nieuwe A8, waarmee de nieuwe A6 veel gemeen heeft. Qua afmetingen is de nieuwe limousine nauwelijks gegroeid ten opzichte van zijn voorganger. Maar dat heeft-ie ook niet nodig. Voor de inzittenden, ook achterin, is er meer dan voldoende ruimte.

Revolutie

Het exterieur van de nieuwe A6 is dus vooral geëvolueerd, in het interieur echter heeft een ware revolutie plaatsgehad. Want, wat een waanzinnig fraai interieur hebben de dames en heren uit Ingolstadt bedacht. Het dashboard is met uiterste precisie vormgegeven en voorzien van een groot aantal beeldschermen voor de weergave van alle benodigde informatie, alsmede de bediening van de boordsystemen. Heel fraai is ook het hoor- en voelbaar klikgeluid (Haptic-geluid) als je de schermen bedient. Je hoeft echt geen gadgetfreak te zijn om de boordsystemen te kunnen bedienen, de bediening went snel. Overigens volstaat in veel gevallen de modus ‘auto’ waarin de elektronica zelf de meest optimale instellingen voorstelt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de instelling van het adaptieve onderstel. Je kunt zelf naar hartenlust configureren, maar in de automatische stand bepalen vering en demping zelf de meest optimale setting. Het weggedrag van de nieuwe A6 maakt echt indruk. De meesturende achteras zorgt ervoor dat je niet de indruk hebt met een 1.800 kilogram zware limousine op pad te zijn.

50 TDI

Het is eerlijk gezegd even wennen aan de nieuwe aanduidingen voor de motoriseringen die Audi sinds kort hanteert. 50 TDI staat in dit geval voor een heerlijke 3,0 liter zescilinder dieselmotor die zowaar nog behoorlijk goed klinkt. De krachtbron levert 286 pk en 620 Nm en is gekoppeld aan een achttraps automaat. De aandrijfkrachten vloeien naar alle vier de wielen. De motor heeft natuurlijk geen enkele moeite om de limousine naar hoogst illegale snelheden te bewegen en ook de automaat is op zijn taken berekend, al merken we soms een lichte aarzeling als je bijvoorbeeld de auto laat uitrollen en vervolgens weer gas geeft.

De acceleratie van 0 naar 100 km/u verloopt in 5,5 seconden en de topsnelheid is begrensd op 250 km/u. Het gemiddeld fabrieksverbruik is met 5,5 l/100 km zeer keurig te noemen. Met dank aan de mild hybrid-technologie, een techniek die volgens Audi niet alleen het verbruik met 0,7 l/100 km reduceert, maar de motor ook extra ondersteuning biedt tijdens het accelereren. Over ondersteuning gesproken, afhankelijk van de uitvoering wordt de nieuwe A6 voorzien van wel 39 assistentiesystemen, gevoed door 24 sensoren, waarvan twee prominent aanwezig in de grille.

Rijhulp

De Audi A6 wordt in de toekomst ook voorzien van nieuwe en verfijnde rijhulpsystemen. Deze omvatten onder meer Parking pilot en de Garage pilot, die de limousine automatisch in en uit een parkeerplaats of garage rijden. De chauffeur kan hierbij uitstappen en de parkeerfunctie met de myAudi-app op zijn smartphone activeren. De Parkpilot en de Garagepilot behoren tot het Park assist package, een van de drie assistentiepakketten die Audi op de A6 gaat aanbieden.

Prijzen

Vooralsnog is de A6 te bestellen als 40 TDI, 45 TDI en deze 50 TDI. Prijzen beginnen bij 61.245 euro. Andere (benzine)versies volgen en ook de A6 Avant dient zich aan. Audi heeft met de nieuwe A6 in ieder geval een waar Meisterstück afgeleverd. Prijs van de gereden versie vanaf 78.745 euro.