Red Enemies zijn de beste van Nederland

Steenwijk – De dansgroep Red Enemies uit Steenwijk kroonde zich zaterdag tot Nederlands Kampioen in de categorie hiphop. Een emotioneel moment, omdat de Red Enemies na het NK niet meer in dezelfde samenstelling zullen doorgaan. ‘Ja, dat was wel even huilen geblazen’, blikt coach Janita Kist terug.

Door studieverplichtingen van enkele leden valt de dansgroep, in de leeftijd 13 tot 17 jaar, uiteen. In theater De Spiegel in Zwolle, waar het Soneo Dance Challenge NK 2018 plaats had, kwam Red Enemies voor het laatst in de welbekende samenstelling in actie. En hoe. Op fenomenale wijze danste de Red Enemies zich naar het goud in de categorie hiphop, een loodzware competitie gezien de grote concurrentie.

‘Een hele prestatie. Hiphop is heel trendgevoelig. Er is veel deelname. Het kampioenschap is voor een groot deel te danken aan trainster en choreografe Danique Los. Zij heeft de meiden echt op een hoog niveau gebracht’, vertelt Kist. Het goud is volgens Kist meer dan terechte erkenning voor de Red Enemies. ‘Ze trainen zo hard. Sportinn Steenwijk heeft lang niet een nationaal kampioen geleverd op deze manier. Een topprestatie.’

Overigens liet niet alleen Red Enemies van zich horen. Ook de dansers van selectiegroep Double Xtreme danste een uitstekende wedstrijd op het NK. Zij vielen met een vierde plek net buiten het podium. ‘Maar niettemin echt genieten. Ook omdat onze andere dansgroepen mayor dc en epic dc uit Hasselt (tweede locatie van Sportinn, red.) tweede en derde werden bij het NK. Zulke weekenden heb je niet vaak. Maar als je ze hebt is het geweldig’, zegt Kist.