Westerveld scheidt afval aan de bron

Diever - Inwoners van Westerveld krijgen met ingang van het nieuwe jaar te maken met een nieuwe wijze van afvalinzameling. Zo gaat bijvoorbeeld de frequentie van het ophalen van restafval omlaag en worden er her en der in de gemeente twaalf ondergrondse containers geplaatst.

Om de komende jaren in Westerveld nog meer afval ‘aan de bron’ te scheiden, is de gemeenteraad van Westerveld eind 2017 akkoord gegaan met een wijziging van de wijze van afvalinzameling. Dat is nodig om aan de VANG-doelstellingen te voldoen. VANG staat voor: Van Afval Naar Grondstof. De doelstellingen zijn: maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020 en nog maar 30 kilo in 2025. Van de inwoners wordt dus verwacht dat ze nog meer gft (groente, fruit en tuinafval) en pmd – maar ook oud papier en glas – apart van elkaar verzamelen voordat de grijze container wordt gevuld met het overige afval.

In eerste instantie wilde Westerveld de grijze container helemaal afschaffen, maar na kritiek vanuit de gemeenteraad werd er uiteindelijk gekozen voor de ‘Staphorster variant’. Dat betekent dus dat de grijze container eenmaal in de acht weken geleegd wordt. Mensen die dan nog een teveel aan restafval hebben, kunnen de extra zakken kwijt in ondergrondse containers.

In het destijds besproken voorstel zouden dat er, verspreidt over de gemeente Westerveld, maximaal zestien worden. Nu is duidelijk geworden dat dit er maar twaalf worden. Voor inwoners van bijvoorbeeld Wapse betekent dit dat zij straks bij een teveel aan restafval naar Vledder of Diever moeten om de extra vuilniszakken in één van de ondergrondse containers te kunnen storten. De containers zijn te openen met de toegangspas die de inwoners van Westerveld hebben voor het afvalbrengstation in Havelte.

Brief

In een brief aan de inwoners van de gemeente legt de gemeente nogmaals uit voor een betere afvalscheiding te kiezen. ‘Afval is steeds vaker grondstof voor het maken van nieuwe producten. Door grondstoffen goed van het restafval te scheiden, ontstaat er aanzienlijk minder restafval. Daarom gaat er iets veranderen’, zo is in de brief te lezen.

Concreet houdt de wijziging in dat vanaf 1 januari 2019 de frequentie van het ophalen van huishoudelijk afval wijzigt. De grijze container voor restafval wordt vanaf dan eens per acht weken geleegd. De container met de oranje deksel voor plastic- en metalen verpakkingen, wordt één keer per drie weken opgehaald. De groene container voor groente- fruit- en tuinafval wordt één keer per twee weken geleegd. Inwoners van Westerveld worden over de nieuwe inzameldagen geïnformeerd via de nieuwe afvalkalender die zij ontvangen.

De ondergrondse containers worden nog voor 1 januari geplaatst in Havelte (bij AH ABE en aan de Patrijsweg), in Uffelte (Vijverlaan), Dwingeloo (Brink en Valderseweg), Geeuwenbrug (Koekoeksweg), Diever (Hoofdstraat en Raadhuislaan), Vledder (Schapendrift), Zorgvlied (Mr. Onssteestraat), Wilhelminaoord (Linthorst Homanstraat) en Wapserveen (W. Dassenstraat).