Wandeltocht loot aan jubileumboom Start’78

Steenwijk - Het jubileumjaar van atletiekvereniging Start’78 is in volle gang. De club tikt dit kalenderjaar, 2018, veertig lentes aan. Een zestal mensen van de club, Nel Zwerver, Gert Jan van Dalen met zoon Gerdo, Klaas Gaastra, Eric Stuiver en Wesley Hoekstra is druk met de organisatie van activiteiten, om deze vrolijke mijlpaal mede kleur te geven.

De atleten hebben al het nodige jubileumvermaak gehad. Zo was er een muziekquiz, waar clubman Stefan Oostindië de schouders onder zette. En eind september was er nog een familie en kennissen vijfkamp met aansluitende barbecue. Ludiek daarbij was dat de kosten van deelname aan deze meerkamp veertig dubbeltjes bedroeg. Een dubbeltje voor elk jaar van het bestaan van de club.

Wandeltocht

Maar daarmee is de jubileumkoek nog niet op. Er komt nog het nodige aan. ‘Zoals een wandeltocht voor alle leeftijden op zaterdag 20 oktober’, zegt Nel Zwerver. Wandelen is goed voor iedereen. ‘Uit enkele onderzoeken is gebleken, dat (sportief) wandelen beter is dan intensief sporten. Beter voor hart, bloeddruk en cholesterol. Men verbrandt sneller vet en kan diabetesklachten verminderen. Het maakt longen sterker en botten steviger’, zo vervolgt Zwerver.

Vijftien dubbeltjes

De wandelaars krijgen een mooie route van tien kilometer voor de sportieve kiezen. ‘We vertrekken ’s middags tussen half twee en twee uur bij het clubgebouw aan de Middenweg en houden pauze bij Tuks theehuis.’ Na afloop van de tocht is er een lunch in de kantine van het clubgebouw. ‘Soep en broodjes. Deelname aan deze wandeling kost vijftien dubbeltjes, want de sportief wandelgroep bestaat vijftien jaar.’ Inschrijven kan voor 17 oktober via weaterwal@gmail.com. Er is ook beperkte na-inschrijving mogelijk. Op de jubileumkalender prijkt ook nog een wijnproefavond op vrijdag 23 november. Aan de invulling van deze bijzondere avond wordt nog gewerkt.

‘350 zieltjes’

De club telt op dit moment zo’n 350 zieltjes, leden in Steenwijkerland en Weststellingwerf. De atletieksport bloeide op onder de vleugels van omniumvereniging Steenwijk. ‘Dat was vanaf 1972. De roep om een zelfstandige atletiekvereniging was toen al regelmatig hoorbaar.’ En dat kreeg zijn beslag in 1978. ‘De oprichtingsvergadering was in het toenmalige Posthuis, vlak voor Kerst. Om precies te zijn op 22 december 1977. Een maand later verscheen al het eerste cluborgaan. ‘De Starter’ genoemd.’

Bestuurders van het eerste uur waren Evert Roffel (voorzitter), Jan de Krijger (secretaris), Loes Visser (penningmeester), en leden Joop de Vos, Frans Ruczynski, Folkert Hoornstra, Agaath Oldert en Jim Koopman.