Twee locaties in beeld voor nieuwbouw school Tuk

Tuk - Voor de huisvesting van de basisschool in Tuk zijn twee locaties in beeld: villa Oostwold aan de Tukseweg en de Pasmanweg, waar de huidige tijdelijke huisvesting van 't PuzzelsTuk te vinden is. ‘Voor allebei is wat te zeggen, vandaar dat we onderzoek doen naar beide locaties’, zegt wethouder Marcel Scheringa.

‘Voor beide locaties geldt dat het een combinatie van drie functies moet worden: school, kinderopvang en dorpshuis’. 

Alle partijen zijn het erover eens dat deze combi een grote meerwaarde heeft. Kinderopvang en het dorpshuis zijn nu al te vinden in de villa waarin kinderopvang het Woldkasteel is gevestigd. Het pand is een monument, maar zou prima geïntegreerd kunnen worden in een groter gebouw. Er is voldoende ruime aanwezig voor uitbreiding.

‘Er wordt vaart gemaakt’

Als gekozen wordt voor de huidige plek van de school aan de Pasmanweg, bij de Scouting, komt de villa leeg te staan. Het pand is eigendom van Woonconcept, die hier dan weer een nieuwe invulling voor moet vinden. ‘Wat het ook wordt: er wordt vaart gemaakt’, belooft Scheringa.

Schoolbestuur Catent zou het liefst zien dat de kinderen het schooljaar 2021-2022 al gebruik kunnen maken van het nieuwe schoolgebouw. ‘Dat wordt een hele uitdaging’, verwacht Scheringa, die er vanuit gaat dat er volgend jaar een definitief besluit zal vallen over welke plek het wordt. ‘Hoe eerder hoe beter’.

In het onderzoek wordt gekeken naar verkeersveiligheid, parkeervoorzieningen en zogenaamde geluidszones.

De school groeit

De prognose is dat de school gaat groeien qua leerlingenaantal, maar zodra er duidelijkheid is over de definitieve plek zullen nóg meer ouders voor deze school gaan kiezen, verwacht Scheringa. Nu zijn ouders soms huiverig om hun kinderen in noodlokalen onder te brengen omdat dat geen ideale situatie is en geven ze de voorkeur aan scholen in Steenwijkerwold of Steenwijk.

Of 't PuzzelsTuk tot de tijd dat de nieuwbouw klaar is in de huidige noodgebouwen kan blijven? Scheringa heeft geen signalen van Catent gekregen dat de noodlocatie in zo’n slecht staat verkeert dat een tussentijdse oplossing nodig is. ‘Primair is het onderhoud een zaak voor het schoolbestuur, maar de deur staat hier altijd open voor overleg’.

Combi heeft meerwaarde

In het coalitieakkoord is afgesproken dat basisschool 't PuzzelsTuk definitief in Tuk wordt gevestigd. De combi van functies heeft als meerwaarde voor het dorpshuis dat er dan een zaal voor grotere bijeenkomsten zal zijn (wat op dit moment niet het geval is). Ook de kinderopvang kan daarvan profiteren, die op deze manier een aantal ruimtes kan huren en de beschikking krijgt over bijvoorbeeld een gezamenlijke speelzaal. Voor 't PuzzelsTuk betekent dit huisvesting in een gebouw dat meerdere doeleinden heeft waardoor zekerheid in huisvesting is geboden.