Vochtige doekjes zorgen voor verstoppingen in rioolgemaal

Tuk - Een rioolgemaal aan de Oosterhoek in Tuk kampte sinds maandag met meerdere storingen. De gemeente laat weten dat dit wordt veroorzaakt door het gebruik van vochtige doekjes. Wijkbewoners wordt verzocht deze doekjes niet meer in het toilet te deponeren.

Maandag werd de eerste storing gemeld door het automatische meldsysteem van het gemaal, toen zijn de twee pompen verwijderd, schoongemaakt en teruggeplaatst. Dinsdag en woensdag zijn er ook meldingen binnen gekomen waarna een gespecialiseerd bedrijf het gemaal leeg heeft gezogen.

Donderdag was het weer raak, echter stond nu het hele gemaal in storing. De pompen zaten vol met vochtige doekjes, aldus de medewerkers van de gemeente. Overigens zijn er meer boosdoeners: ook vaatdoekjes en tampons laten het riool verstoppen.

Het riool is nu ook doorgespoeld door het gespecialiseerde bedrijf. De oproep van uit de gemeente Steenwijkerland om de doekjes niet meer in het toilet te deponeren valt binnenkort bij de bewoners in de wijk in de brievenbus.