Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… ideale start

Onder specifieke voorwaarden kan ik best van de ochtend genieten. Dan word ik uit mijzelf wakker, het temperatuurverschil tussen bed en buitenwereld is minimaal, ik hoef het eerste uur niet te praten en er is koffie.

Na het eerste uur en de eerste koppen koffie ontwaakt de rest van het gezin – blijgezind – en biedt me een ontbijtje aan met gebakken eieren en – vooruit – nog een kopje koffie. En dan begint de dag.

Maar ja. Zo zijn mijn ochtenden dus niet. Want na drie keer snoozen kom ik steevast een kwartier te laat uit bed om alles nog voor elkaar te krijgen wat moet. Nadat meneer Boonzaayer de kinderen uit bed heeft getrommeld (het is voor de gezondheid van iedereen echt beter dat ik dat niet doe) komen die luid stampend en klagend aan tafel, waar ze een bak yoghurt in de buurt van hun mond brengen, terwijl ik ondertussen van werkkamer naar woonkamer ijsbeer, op zoek naar alle ingrediënten van mijn werkdag.

Meneer Boonzaayer schuift nog even subtiel (hij kan dat wel) een kop koffie in mijn gezichtsveld en dan is het eigenlijk al tijd om te gaan. Een ontbijt fiks ik onderweg wel en make-up doe ik wel in de trein.

Tot ik dus laatst een workshop ’11 tips voor de ideale start van je dag’ kreeg. Daar moesten toch minstens een tip of zes uit te halen zijn waarmee ik mijn leven kon beteren. En in theorie is dat ook zeker zo. Maar ‘stop met snoozen’ is net als afvallen: ik wil het graag, ik neem het me stellig voor, het lukt me niet. En ‘plan je dag vooraf’ is van ongeveer hetzelfde laken een pak. ‘Sport vóór het ontbijt’ sla ik sowieso maar even over in dit verhaal en ‘koud afdouchen’ ook.

Maar er was een tip, daar zie ik wel wat in. ‘Mediteer’, luidde het advies. En nou vlieg ik het vast weer veel te pragmatisch aan, maar een poosje met mijn ogen dicht in alle stilte alleen maar zitten, dat leek me wel wat.

Ik heb het ook geprobeerd, trouwens. Nadat ik de kinderen naar school had gebracht, mijn make-up in de trein had gedaan, twaalf telefoontjes had gepleegd, 1200 mails had verstuurd, zes vergaderingen had bijgewoond, de trein terug had gemist, dat laatste artikel blauwbekkend op het perron had getypt en boodschappen had gehaald, heb ik twee minuten gevonden.

Echt, het is de ideale start van mijn dag.