Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Evert van Benthemstraat, waarom niet?

Raadslid Aletta Makken zwengelde het aan in een vergadering, de herkomst van straatnamen. Waar onze plaatselijke Dolle Mina 2.0 dan weer mee worstelt is het feit dat er zo weinig straten naar vrouwen vernoemd zijn. Tja... zo had ik er nog nooit tegenaan gekeken.

Maar Aletta komt van Venus en ik van Mars, dat maakt het weer verklaarbaar denk ik dan maar.

Toevalligerwijs ging mijn allereerste column voor deze krant ook over straatnamen. Ik blijf het opmerkelijk vinden dat prominente Steenwijkerlanders geen straatnaam toegewezen krijgen. De OSC plaatste vorige week een artikel waarin uitleg werdt gegeven hoe de procedures van het geven van een straatnaam in elkaar steekt.

In opspraak

De gemeente heeft hier een speciale commissie voor, zo viel te lezen, en welke criteria deze wijze lieden hanteren bij het geven van straatnamen. Tevens zijn er landelijke regels, die wel lokaal door gemeentes aangepast kunnen worden. De regel in onze gemeente is dat er geen straten of pleinen naar mensen worden vernoemd die nog in leven zijn. omdat die mogelijk naderhand nog in opspraak kunnen raken in het leven.

Ergerlijk

Dat verklaart dan ook meteen waarom Sint Jansklooster nul op het rekest kreeg toen men een aanvraag deed om een plein of straat naar Evert van Benthem te vernoemen. Belachelijk... Dan pas je de regel toch aan, is mijn simpele gedachte. De commissie gaat prat op hun historisch besef was te lezen, nou.. twee keer een Elfstedentocht winnen lijkt me naast een heroïsche toch zeker ook een historische prestatie. Het blijkt onmogelijk te zijn... Omdat de regel zegt... Ach laat maar. Ergerlijk zoiets!

Lockheed

Uitzonderingen maakt men alleen voor leden van het koninklijk huis in de eerste lijn. Ik ben gek met het koningshuis, maar uhhh... je zal maar in de Prins Bernhardstraat wonen, elke keer als daar een straaljager over vliegt roepen de bewoners nog steeds in koor... Lockheed... Over in opspraak raken gesproken. Persoonlijk kan ik er met de kop niet bij dat schaatsheld Van Benthem niet geëerd kan worden met een straat- of pleinnaam. En die richtlijn van iemand kan in opspraak raken kunnen we logenstraffen met de volgende bijbeltekst... ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen...’ Tuurlijk enige nuance is geboden. Ik begrijp heus wel dat er bijvoorbeeld in Amsterdam nooit een Willem Holleeder Straat zal komen, dat snapt zelfs een blind paard. Maar kom op man, Evert van Benthem en ik herhaal nu... twee keer Elfstedentocht winnaar, dat is een nationaal sporticoon.

Straatnaamwaardig

En met Evert zijn er nog enkele zeer prominente Steenwijkerlanders al dan niet in leven, die het verdienen om een straat naar zich vernoemd te krijgen. Gewoon om de simpele reden dat ze ziel en zaligheid hebben gegeven om onze gemeente mooier, leefbaarder, en gezelliger te maken en die altijd in het belang van Steenwijkerland dachten. Dat zijn en waren de mensen die een stad maken tot wat het is... En dan ben je in mijn ogen zeer zeker straatnaamwaardig!