Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Petje af voor vrijwilligers

Je leest het vaak op social media en in clubbladen van verenigingen de volgende oproep: vrijwilliger gezocht om leider van een team te worden, of trainer gezocht voor elftal. En dat valt hedendaags nog niet mee om mensen daarvoor te enthousiasmeren.

Wat dat betreft mag het meisjesvoetbalteam van mijn dochter niet klagen. Met gepaste bewondering kijk ik naar Bert Reinders die zich ook dit seizoen weer heeft opgeofferd om de jonge deernes twee keer per week te trainen en te begeleiden op wedstrijddagen.

Tevens neemt hij alle randverschijnselen omtrent het team voor zijn rekening en weet dit alles in goede banen te leiden. En dat verdient respect. Bert heeft een fulltime baan als storingsmonteur, reist stad en land af, maar dat weerhoudt hem er niet van om deze toch tijdrovende klus erbij te doen. Als ik hem hiervoor zou complimenteren zou hij het wegwuiven.

Bewonderenswaardig

Ik snap ook wel dat hij het in eerste instantie doet uit liefde voor zijn dochter, die als talentvol keepster deel uitmaakt van het team, maar toch, het blijft bewonderenswaardig. Toen hij mij vorig seizoen en huidig jaargang vroeg om hem te assisteren had ik geen seconde nodig om te zeggen: ‘Tuurlijk Bert met alle liefde...’ Als ik hem enigzsins kan ontlasten in alle beslommeringen omtrent het meisjesteam: graag. Want zulke mensen moet je koesteren.

Helpen

Gekscherend noem ik hem weleens ‘Kim Jong Reinders’ omdat hij de machtigste man van ons team is. De eerlijkheid gebied mij trouwens wel te zeggen dat verder alle vergelijking met de Noordkoreaanse leider mank gaat. Want Reinders is tegen de twee meter lang en heeft een stem à la Pavarotti die over het veld buldert, maar altijd met de intentie om de meisjes te helpen en beter te laten voetballen.

Bert is een man die begrijpt dat als je kind bij een vereniging zit het niet vanzelfsprekend is dat daar de kous mee af is. Verenigingen schreeuwen om vrijwilligers die wat willen doen in wat voor vorm ook. Het komt nu te vaak op dezelfde mensen aan en zonder deze mensen zouden verenigingen verloren gaan. Want het is een gegeven feit: zonder vrijwilligers geen verenigingsleven!

Overdenking

En het is voor een ieder misschien ook een moment ter overdenking in de context zoals John F. Kennedy het eens zo fraai verwoordde: ‘Ask not what your country can do for you, but what can you do for your country...’ Kunt u zich misschien ook eens afvragen: wat kan ik doen voor mijn vereniging? Iets wat voor mensen zoals Bert Reinders heel vanzelfsprekend is. En daar neem ik mijn petje heel diep voor af...