Fest der Blasmusik vernieuwt zich elk jaar

Steenwijk - De Meenthe stond zaterdag de hele dag in het teken van blaasmuziek afkomstig uit Oostenrijk, Zuid-Duitsland, Zwitserland en Tsjechië. Maar liefst 18 kapellen traden overdag op. ‘s Avonds was er een optreden van de Grenslandkapel Overdinkel.

Locatie: De Meenthe, Steenwijk
Aantal bezoekers: 450
Waardering: ****

Het Fest der Blasmusik vernieuwt zich elk jaar. Voor de vierde editie krijgen alle deelnemende kapellen de opdracht de polka ‘Fest der Blasmusik’ te spelen. De Nederlandse componist Simon Meurs heeft deze polka speciaal voor het muziekfestival in De Meenthe gecomponeerd. Bij het schrijven van ‘Fest der Blasmusik’ heeft Meurs, die zaterdag ook aanwezig is, zich laten inspireren door componist Thomas Greiner en Nederlandse hits uit de jaren ’70.

Hoogtepunt

Een ander hoogtepunt van het muziekfestival is het optreden ’s middags van de Egerländerbezetting van de Fanfare van het Korps Nationale Reserve. Deze fanfare is één van de vier orkesten van de Koninklijke Landmacht en heeft Amersfoort als uitvalsbasis. Tijdens haar twee optredens laat ze onder anderen de ‘Kiri-Polka’ horen. Het werkt aanstekelijk hoe de veelal jonge muzikanten met enthousiasme de traditionele blaasmuziek uitvoeren.

Jong zijn ook de leden van de Jeugdblaaskapel Noord-Nederland. De twintig muzikanten zijn gekleed in korte spijkerbroeken en witte overhemden. Voor een bijna vol Vestzaktheater brengen ze de toepasselijk mars ‘Junges Leben’. Afgezien van een paar slippertjes doet de blaaskapel dat heel netjes. Terecht merkt kapelmeester Jan Dijsselhof op dat het een moeilijk te spelen stuk is.

Manon Antonissen (26) speelt Flügelhorn in de Jeugdblaaskapel. Ze vertelt dat de kapel op projectbasis is ontstaan vanuit meerdere orkesten uit Noord-Nederland. Het allereerste optreden was vorig jaar op de derde editie van het Fest der Blasmusik in De Meenthe. ‘Het is een heel ander genre en biedt mij een nieuwe uitdaging,’ zegt ze. Flügelhornspeler Gudo Dijkman (27) vult aan: ‘In Nederland heeft blaasmuziek een oubollig imago. Wij willen het enthousiasme waarmee ze het in Duitsland spelen hier naar toe overdragen.’ En dat gaat volgens hem lukken omdat Oktoberfeste in Nederland, waar deze muziek veel gespeeld wordt, steeds populairder worden bij de jeugd.

Geweldig podium

Ben Raterink, van de Commissie Blaaskapellen van de muziekbond KNMO, is medeorganisator van het Fest der Blasmusik. In de foyer van De Meenthe luistert hij aandachtig naar de Toutenburgher Muzikanten uit Vollenhove. De muzikanten spelen heel beschaafd ‘Tief im Böhmerwald’. Raterink noemt het Fest der Blasmusik een geweldig podium voor de blaaskapellen.

‘Vaak spelen zij in achterafzaaltjes en in feesttenten. Hier bieden wij ze een mooi podium, met professioneel licht en geluid en een publiek dat naar hen luistert.’

De Zuidemakapel uit Grootegast hebben zich gespecialiseerd in Mährische Musik uit Tsjechië. Zangeressen Rita en Annelies zingen in het Vestzaktheater mee met het nummer ‘Treue Liebe’. Zoals veel blaasmuziek heeft dit nummer de liefde voor elkaar en de muziek als thema. De kapel brengt het heel zuiver en krijgt daarvoor veel bijval van het publiek.

De datum van de vijfde editie van het Fest der Blasmusik kan Raterink nu al bekendmaken. Dat is 9 november 2019. Het belooft een uniek festival te worden met een optreden van Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten, een wereldberoemde kapel uit Duitsland.

Hilda Knol