Seat Ateca al door velen omarmd

De Seat Ateca is een alleskunner. Zeker in de configuratie waarmee werd kennis gemaakt: FR (sportief) 2.0 TSI (krachtig) 4Drive (flexibel) DSG (gemak). Door zijn vlotte prestaties en met veel comfort verrast de compacte SUV in het dagelijks gebruik. De vierwiel aangedreven Ateca kan ook werken in het terrein en is een geschikte partner als caravantrekker.

Seat zag zijn verkopen in de eerste negen maanden van dit jaar oplopen tot 415.600 auto’s waarvan 7675 in ons land. Goed voor een verkooptoename ten opzichte van afgelopen jaar van negentien procent. Seat dankt die groei vooral aan de Ibiza en de Ateca. Kijken we sec naar laatstgenoemd model: vorige maand omarmden in Nederland 51 kopers de Ateca. Daarmee komt het verkochte aantal dit jaar in ons land op zo’n 1100 exemplaren. Er zijn er meer die de Ateca omarmen. Tijdens de Nationale Rijschooldag konden rijschoolhouders en rijinstructeurs uitgebreid kennismaken met een groot aantal auto’s dat zich leent voor inzet als lesauto. Criteria waren design, bedieningsgemak, binnenruimte en zitcomfort, stuurgedrag en zicht rondom. De Ateca werd beloond met een 8,95, goed voor de titel ‘Lesauto van het Jaar 2019’. De Volvo XC40 bereikte een tweede plek met een 8,56 en de Volkswagen Polo ging met de derde plaats aan de haal met een 8,55.

FR-uitvoering

Terug naar de kennismaking met de Ateca. De FR-uitvoering is de sportiefste versie van de SUV. Seat positioneert het topmodel boven de Reference, Style en Xcellence. De FR onderscheidt zich van de overige versies door aantrekkelijke aanpassingen aan in- en exterieur. Opvallend aan de buitenzijde zijn het lijnenspel, de iets aflopende daklijn en de full-led koplampen. Voor en achterzijde stralen, ondanks de scherpe belijning, rust uit. De instap is niet overdreven hoog. Ook comfortabel dus. Dat is ook de wat hogere zit achter het stuur. Goed zicht op de weg is daarvan een positief uitvloeisel. Ook al biedt de Ateca veel binnenruimte, de auto komt aan de buitenzijde niet kolossaal over en voelt zo ook niet aan. In het interieur voorziet de FR in zwarte hemelbekleding, sportstoelen en sfeerverlichting. Met een draaiknop kan het rijkarakter, mede gerelateerd aan de ondergrond, worden ingesteld. De regen- en lichtsensor neemt de bestuurder werk uit handen.

Kleurendisplay

Dat doet ook het pakket Professional Plus. Het laat bestuurder en andere inzittenden genieten van onder meer een hoogwaardig mediasysteem, 3D navigatie en een 10GB harde schijf. Verder spraaksturing, 2SD-kaart lezers en een kleurendisplay in het instrumentarium. Een draadloze telefoonlader zorgt dat u buiten de auto niet mobielloos bent. Een bord met daarop de maximumsnelheid missen gebeurt niet meer met het razendsnel reagerende verkeersbordherkenning. Inspelen op de winter en met de 4Drive op wintersport? Dat doet Seat met een Upgrade Winter met onder meer verwarmbare voorstoelen en koplampreinigingsinstallatie. Het Chrome Pack met dakrailing en raamomlijsting versterkt de uiterlijke schijn.

Twee liter

Wellicht is het belangrijker om te weten wat de 2.0 liter benzinemotor in zijn mars heeft. Wat te denken van een vermogen van 190 pk en een koppel van 320 Nm. Het verbruik ligt rond de 13,5 kilometer met een liter brandstof. Koppel dat aan een comfortabel verblijf een voortreffelijk stuurgedrag en een uitstekende wegligging, ook in bochten. De conclusie is helder: de Ateca is een uitstekende en hele comfortabele SUV. Doordat Seat tot het Volkswagen/Audi-concern behoort, zit het met de techniek en de kwaliteit van de gebruikte materialen wel snor.

Seat en verdere groei

Seat scoort met de SUV’s Arona en Ateca. Een passend vervolg wordt gegeven met de nieuwe modellen die binnenkort hun opwachting in het gamma maken zoals de Tarraco, waarmee de SUV-lijn aan de bovenkant wordt voltooid. De voorverkoop van de nieuwe grote SUV start in Nederland in december. Tevens maakt de Cupra Ateca, het eerste nieuwe model van het merk Cupra, zijn opwachting. De vanafprijs van een Ateca bedraagt 28.500 euro. De gereden versie is er vanaf 47.800 euro. Met alle extra’s loopt de aanschafprijs op naar 52.730 euro. Fiks bedrag maar dan blijft er weinig te wensen over als u gecharmeerd bent van een Ateca.