Vrienden eren ‘ceramist’ met herdenkingsexpositie

Vledderveen - Het atelier van pottenbakker Hans van Riessen gaat zondag nog een keer open voor het publiek. In de toonzaal aan de Jan van der Veenweg 2 in Vledderveen is door bevriende buren Elly Zuiderveld en Manja Koppen een herdenkingsexpositie gehouden ter nagedachtenis aan de in juli dit jaar overleden ‘ceramist’ zoals Van Riessen zichzelf altijd noemde. Waarschijnlijk om zich te onderscheiden van andere keramisten.

Met het overlijden op 71-jarige leeftijd van de in Haarlem geboren Hans van Riessen is een gedreven pottenbakker heengegaan. De kunstenaar uit Vledderveen was een bijzonder man. Zo werkte hij als laatste keramist in Nederland met een hout en turf gestookte oven. De kunstenaar woonde en werkte sinds 1973 als kunstpottenbakker in zijn eigen atelier in Vledderveen. Samen met zijn moeder was hij verhuisd naar Drenthe.

Pottenbakken

Omdat zijn werk in die tijd nog niet veel opleverde, ging hij ook aan de slag als ‘melkcontroleur’ om bij boeren in de regio dagelijks de kwaliteit van de melk te controleren. In de jaren voordat hij naar Drenthe kwam, leerde hij bij Frans Slot in Epe de fijne kneepjes van het pottenbakken. Net als het werk van zijn bekende leermeester, wordt Van Riessens werk gevormd op de schopschijf. Zijn werk past volledig in de traditie van Frans Slot die op zijn beurt het pottenbakken weer leerde van Chris Lanooij.

Opleiding

Van Riessen, die in 1970 in het gemeentehuis in Bloemendaal voor het eerst exposeerde, was een exponent van de ‘Eper School’. Gaandeweg zijn loopbaan ontwikkelde de keramist een geheel eigen stijl. Zijn glazuren stelde hij zelf samen en hij experimenteerde daarmee. Zijn werk werd gestookt in een vlamoven. Deze oven is nog gebruikt door Frans Slot. Toen deze stopte met pottenbakken, werd de oven in Epe afgebroken en door Van Riessen eigenhandig in Vledderveen weer opgebouwd.

Onder aanwijzing van Slot werd destijds wel de opening van de oven van de zijkant naar de voorkant verplaatst. Hierdoor kon Van Riessen ook traditionele Chinese glazuren maken. Iets waar hij bijzonder trots op was. Zeker ook vanwege zijn ambachtelijke wijze van werken. Van Riessens manier van werken kwam overeen met de werkwijze die wordt uitgedragen door één van de weinige opleidingscentra voor pottenbakkers uit Zuidoost-Azie.

Vakmanschap

Zijn visie was de drie-eenheid: draaien, glazuren en stoken. Zijn werk illustreerde de nooit ten einde zijnde speurtocht naar evenwicht tussen technisch vakmanschap en eenvoudige schoonheid. Het resultaat was vaak een tijdloze vormgeving gecombineerd met een harmonieuze kleurstelling, elk kunstwerk uniek, eenmalig en met de hand vervaardigd.

Tijdens de door Elle van Loon en Manja Koppen ingerichte herdenkingsexpositie, is het werk van Hans van Riessen te bekijken en aan te schaffen.

Het atelier in Vledderveen is komende zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.