Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Sinterklazien?

Och jee, de combinatie Elgersma/Makken gaat een event de wereld inslingeren. Het politieke vrouwencafe zal binnenkort zijn eenmalige try out beleven. De dames hopen er een spraakmakende en hilarische avond van te maken.

Alhoewel: een verwarrende avond is ook nog een optie, want er wordt afgetrapt met de stelling ‘vanaf nu is Sinterklaas een VROUW... Huh, dat zie ik toch anders. Ik ben van tradities en die baard helpt ook niet echt mee om de goedheiligman nu zomaar ineens als een goedheiligvrouw te moeten gaan zien.

Vrouw met baard

Als we nou naast al dat gedoe rond zwarte piet nu ook nog een vrouwelijke Sinterklaas door Steenwijkerland laten paraderen is het einde zoek! Ahoewel... sinds enkele jaren terug Oostenrijk een vrouw met baard afvaardigde naar het Eurovisie Songfestival, kijk ik in het leven nergens meer van op, maar het zal grote verwarring scheppen. Ik denk trouwens wel, mocht Sinterklaas deze hoogst opmerkelijke stelling ter ore komen, dat hij zal denken: Makken, staakt uw wild geraas!

Verder zullen er in het vrouwencafé waar mannen trouwens van harte welkom zijn, allerlei onderwerpen aan de kaak worden gesteld. Ik denk in de orde van patriarchaat (manlijke dominanti), sexefascisme en bewustwordingsprikkels, etcetera. Volgens mij zijn deze items anno 2018 wel grotendeels achterhaald, maar wie ben ik om dat te vinden. Het zal deze avond gaan blijken, want inspraak wordt verwacht van de aanwezige lokale vrouwen - speak out or shut up - las ik al in een voorpublicatie.

Dit is uw kans om de man vrouw verhoudingen te veranderen, er valt nog genoeg te winnen voor de vrouw volgens het bonte duo Emmy en Aletta.

Action

Ondanks dat het ook een avond met humor is hoop ik voor de organiserende dames niet dat er bij de publieke vraag ‘Wat er dan nog voor de lokale vrouwen in Steenwijkerland te winnen valt?’ dat er iemand gaat roepen: ‘Een filiaal van de winkelketen Action!’ Dan vallen onze twee raadsleden vol ongeloof van hun stoel denk ik. Toch is het goed dat er vrouwenorganisaties en voorvechtsters zijn, maar begrijpen doe ik ze niet altijd. Maar dat is dan mijn probleem. Waarschijnlijk bekijk ik het toch teveel door een mannenbril.

Simplist

Als je mij zou vragen ‘Wat vinden vrouwen heel belangrijk in het leven?’ is het eerste wat me te binnenschiet: ‘Worldpeace’. Tenminste, dat krijg je altijd mee tijdens de Miss World verkiezingen. Dit gezegd hebbende hoor ik onze twee raadsleden nu in gedachten unaniem roepen ‘Wat een simplist, die Lampe. Als je deze categorie dames en hun uitlatingen als maatstaf neemt voor de beeldvorming van de hedendaagse vrouw, dan ben je kortzichtig…‘ Waarvan akte.

Bonte avond?

Nee, dit politieke tweetal zal meer op hebben met wat in hun ogen de echte vrouwen zijn. De voorvechtsters van het eerste uur, die gehuld in tuinbroek strijdbaar verenigd waren in actiegroepen als de Dolle Mina's, Purperen Mien en De Bonte Was. Of er ook een vrouwengroepering à la De Bonte Was uitrolt na deze avond? We zullen het afwachten, maar dat het een bonte avond zal worden? Daar ben ik van overtuigd...

En heel misschien geeft Sinterklazien, Sinterklara, of om mijn part Sinterklaske ook nog acte de présence deze avond...