Suzuki Vitara opgefrist

De Suzuki Vitara is in zijn huidige gedaante sinds 2014 op de markt. Reden voor Suzuki om de populaire allroader een opfrisbeurt te geven. De nieuwe Vitara profiteert van een aangescherpt design, een nieuwe motor en een reeks nieuwe veiligheidssystemen.

Door Willem de Volder

Fris en energiek oogde de Vitara bij zijn introductie in 2014 en doet dat eigenlijk nog steeds. Van ingrijpende wijzigingen aan het uiterlijk is dan ook geen sprake. De nieuwe Vitara beschikt over een nieuw vormgegeven grille met verticale spijlen, gewijzigde bumpers met vooral aan de voorzijde meer chromen details en een gewijzigde signatuur voor de lichtunits achter. Daarnaast introduceert Suzuki twee nieuwe exterieurkleuren voor de Vitara. Een twotone kleurstelling en de forse lichtmetalen wielen maken van de Vitara een aansprekende verschijning. Wat betreft de kleuren: Solar Yellow Pearl en een fraaie Blue Metallic-tint doen hun intrede in de Vitara-lijn.

Betere look and feel

Nemen we een kijkje in het interieur, dan valt direct het nieuwe instrumentenpaneel op met tussen de klokken een kleurendisplay. De bovenzijde van het dashboard is bovendien afgewerkt met een zachtere kunststof voor een betere look and feel. Vanzelfsprekend koppelt het boordsysteem van de auto via Apple Car Play of Android Auto voor eenvoudig handsfree bellen, navigeren of het beluisteren van een favoriete playlist. Aan de afmetingen van het interieur is niet getornd. Er is ruim voldoende plaats voor vijf inzittenden plus de nodige bagage. En die passagiers worden bijgestaan door een hele reeks aan actieve en passieve veiligheidssnufjes. Zo omvat de veiligheidsuitrusting een rijbaanassistent, verkeersbordenherkenning, dodehoekdetectie en een systeem dat kruisend verkeer aan de achterkant signaleert (Rear Cross Traffic Alert). Ook Dual Sensor Brake Support is van de partij, een geavanceerd camera- en sensor-/lasersysteem dat bijspringt in geval van naderend onheil.

Nieuwe instapper

Onder de motorkap is het nieuws zowaar nog groter. Suzuki zegt de 1.6 liter viercilinder benzinemotor gedag en vervangt deze voor een 1.0 liter BoosterJet met 112 pk. Een 1.0 liter in een auto van dit formaat? Jazeker, dat kan, want de turbobenzine zorgt voor prima prestaties. De 1.0 heeft meer vermogen en meer koppel (170 Nm) en is zuiniger (5,3 liter/100 kilometer) dan zijn voorganger. Volgens de papieren weegt de Vitara met deze driecilinder ‘slechts’ 1.060 kilogram. De prestaties van de Vitara 1.0 BoosterJet zijn prima met een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 11,5 seconden. De topsnelheid bedraagt 180 km/u. Behalve met de driecilinder BoosterJet kan de Vitara ook worden geleverd met de 140 pk 1.4 BoosterJet. Goed voor nóg betere prestaties! De 1.0 BoosterJet wordt standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak en kan optioneel met automaat worden geleverd. Eveneens optioneel is AllGrip vierwielaandrijving. De elektronica regelt volledig zelf de verdeling van de aandrijfkrachten over de vier wielen, afhankelijk van de situatie en ondergrond.

Op televisie

De Vitara is niet alleen te zien bij Suzuki-dealer maar de komende tijd ook op televisie in de serie ‘Kroongetuige’. Behalve de nieuwe Vitara maken in dat televisieprogramma ook de nieuwe Suzuki Jimny en boten met buitenboordmotoren van Suzuki hun opwachting.

Suzuki heeft de prijzen van de nieuwe Vitara vastgesteld op basis van de meer realistische meetmethode WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) voor verbruik en emissie. Ondanks de hogere CO2-emissie die hier logischerwijze uit voortvloeit en de hogere aanschafbelasting (BPM) die hierop gebaseerd is, is de Vitara nauwelijks in prijs gestegen. Dit is voor een groot deel te danken aan de nieuwe zuinige 1.0 turbobenzinemotor met lagere CO2-uitstoot. De nieuwe Suzuki Vitara staat in de prijslijst vanaf 21.999 euro voor de 1.0 BoosterJet in de uitvoering Comfort. De versie met automaat begint vanaf 27.499 euro als Select en de 1.0 met AllGrip start bij 28.499 euro. De 140 pk sterke BoosterJet staat vanaf 27.499 euro in de boeken.