Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

De Bovenmeester

De laatste keer dat ik dit etablissement binnentrad was na de indrukwekkende uitvaartdienst in de Grote Kerk om de nabestaanden te condoleren. Restaurant De Bovenmeester verloor zijn eigenaar Jan Nijland en zijn vurige wens was dat echtgenote Fransina en de hele brigade zijn levenswerk voort moesten zetten. ‘Doorgaan’ was zijn uitdrukkelijke verzoek.

Makkelijker gezegd dan gedaan, je moet het ook maar kunnen opbrengen. Jan was de spil van het bedrijf, ga daar maar eens aanstaan.. Je kan hoogstens in de geest van Nijland doorgaan was de gedachte mijnerzijds.

Ze zijn doorgegaan en ik had mij al voorgenomen, al was het maar uit een soort van eerbetoon aan de meesterkok eens te gaan tafelen in het voormalige School B gebouw. Na twee mislukte pogingen op de bonnefooi, was het laatst eindelijk zover. Bij het openslaan van de menukaart zie je direct een foto van de overleden Chef. Niet zomaar een foto, maar één waar hij geconcentreerd aan het werk is. Ontroerend mooi! Ik moest er even van slikken. Er komen toch herinneringen boven.

Impact

Ik was destijds begaan met zijn lot, dat mede versterkt werd door mijn dochter die in één team voetbalde met Nijland zijn dochter. Ze was vol ongeloof over het lot van de papa van Floor. Dat heeft toen echt impact op haar gehad. Ikzelf vond het wreed en onmenselijk tragisch. Wat kan het leven toch onrechtvaardig zijn dacht ik nu ook weer al kijkende naar zijn portret.

Rustige ambiance

Na dit moment van bezinning verliep de avond verder perfect. In De Bovenmeester heerst een rustige ambiance en een warme sfeer, waar deze avond alleen de stemmen van de eigenaar van een lokale boekwinkel en een medewerker van een tapijtfabriek die af en toe een stukje voor een krant mag schrijven iets te nadrukkelijk aanwezig waren. En waarbij de laatstgenoemde het ook nog eens presteerde om in een tijdsbestek van een paar minuten twee volle glazen water omver te kegelen… Het werd mij met een vriendelijke lach vergeven door het personeel van dienst.

'In zekere zin onsterfelijk'

Het eten was voortreffelijk en met een voldaan gevoel namen we afscheid van de brigade in het restaurant, waar hun veel te jong overleden meesterkok altijd in het gedachtengoed zal blijven en dat is mooi en hartverwarmend. Bij het naar buiten lopen schiet de volgende quote van Johan Cruijff door mijn hoofd: ‘In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.’ Die uitspraak gaat ook op voor Jan Nijland na een bezoek aan De Bovenmeester. En waar ik de voorlaatste keer verdrietig vertrok vanaf deze locatie, was het deze keer toch met een ingetogen glimlach. Buiten kijk ik nog even omhoog en fluister: Bedankt voor de fijne avond Bon Chef, tot de volgende keer maar weer...