Zoutmus is Nederlands’ nieuwste theaterparel

Steenwijk - Ja hoor, we hebben weer een nieuwe parel in de vaderlandse theaterwereld. Het luistert naar de naam Zoutmus en het doet vele gevestigde muziektheaternamen licht verbleken of op zijn minst achter hun oren krabben. Vijf geweldige muzikanten en acteurs laten als supersterk collectief zien dat onzin uiterst zinvol kan zijn.

Locatie: De Meenthe (Vestzaktheater), Steenwijk
Aantal bezoekers: 90
Waardering: *****

Het is waanzinnig knap om anderhalf uur lang in een moordend tempo en in hoog volume met uiterste concentratie de ene bizarre scene na de andere de zaal in te slingeren. Een superstrak geregisseerde muzikale rommel die vele, vele uren repeteren zal hebben gevergd.

Wat een timing! De voorstelling met de titel ‘Kuikens van Beton’ laat zien dat zelfs grote namen als Wereldband en Ashton Brothers het plafond nog niet bereikt hebben. Okee, zij spelen met andere accenten, maar waar virtuositeit de gemene deler is gaat Zoutmus nog net een stap verder met een pure rauwheid en een energie die duizelingwekkend is. Fysiek gaat de groep regelmatig tot op het randje en is dan zelfs nog in staat om retestrakke rock te spelen met strakke verrassende breaks en overgangen. Werkelijk fenomenaal is het muziekstuk waar langzaam de plaat stilvalt en daarna in het zelfde tempo weer op het juiste toerental terugkomt. Ach, het is maar een detail in een voorstelling die bol staat van dergelijke hoogtepunten.

Probeer niet een rode draad te ontdekken of een boodschap, maar laaf je aan de absurditeit en verwonder je voortdurend met de vraag ‘hoe verzin je het in vredesnaam?’ Het heeft ook geen zin om hier voorbeelden van scènes te geven, want voor de lezer die er niet bij was raakt dat kant nog wal. Zoutmus dendert, min of meer vanuit het niets, de eredivisie van het Nederlandse muziektheater binnen.

Ga dat zien voordat ze alleen nog maar tien avonden achtereen in Carré te zien zijn of naar het buitenland verdwijnen. Een nieuwe parel dus en de Meenthe was zo verstandig Zoutmus te programmeren. En nu stop ik, want nog meer superlatieven maakt het misschien ongeloofwaardig, maar zorg er in elk geval voor dat je Zoutmus in je oren knoopt.

Bert Middelbos