Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Bram de wethouder

Als je hem ziet lopen - en je bent zoals ik toch stevig op weg naar een respectabele leeftijd - dan is je eerste gedachte: ‘Wat een jong broekie is het eigenlijk. Hij oogt ook nog zo jeugdig’. Wethouder Bram Harmsma was volgens mij net droog achter de oren toen hij al plaats mocht nemen in de gemeenteraad van Steenwijkerland.

De ambitieuze VVD'er heeft het inmiddels van raadslid tot wethouder geschopt en dat is niet gering.

Als raadslid kwam hij al veelvuldig in het nieuws om de lokale standpunten van zijn partij te verwoorden en ik moet bekennen: Bram trok toen al mijn politieke aandacht. Beter kleurrijk dan kleurloos, zeg ik altijd. Tevens heeft Harmsma met zijn hele voorkomen toch iets van een politieke X-factor, zijn ster is rijzende. Als ik hem spot, denk ik ook meteen: ‘Ach daar is hij weer, het hijgende hert van de plaatselijke VVD’.

Zondagsrust

Door de jaren heen kon ik ook wel om hem lachen. Zijn uitspraak over koopzondagen vond ik geestig en is mij bijgebleven: ‘Shoppen is ook een vorm van zondagsrust’, zei hij eens in het verleden. Gereformeerd Steenwijkerland is nog steeds van de leg om die uitspraak. En als hij hedendaags orakelt over een Asian street, dan denk ik in eerste instantie: ‘Luchtfietserij...’, maar durft zijn gedachten tenminste uit te spreken. Zoals hij zich ook als raadslid duidelijk uitsprak over onder andere taaleisen in de bijstand, de Vestingfeesten, hypermarkt, horeca-perikelen, ach: noem het maar op. Bram liet zich namens de partij vaak krachtig horen.

Stevig gevulde portefeuille

Vandaag de dag is het dus Wethouder Harmsma en de Benjamin onder de bestuurders heeft een stevig gevulde portefeuille te beheren waar onder andere sport, toezicht en handhaving, toerisme, centrumontwikkeling en economie in zit. Een portefeuille met als thema ‘Werk aan de winkel’. Nou, dat kun je wel stellen. Het is machtig veel hooi op de vork. Ik hoop maar dat hij de tijd mag vinden om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn voor al die mensen op het gemeentehuis die zich daar dagelijks beroepsmatig mee bezig houden.

Geen hoofdpijnproject

Voor de burger is hij wel volop zichtbaar. Bram is sportief, een cityrun of een wielerkoers? Daar draait Bram zijn handen niet voor om. Hij oogt ook sportief, moet ik bekennen. Volgens mij houdt Harmsma ook wel van een ceremoniële handeling hier en daar. Dat doet hij zeer ontspannen. Met een glimlach en zonder enige schroom. De reconstructie van de Markt heeft hem nog wel wat hoofdbrekens gekost. Waarover razende reporter Don van der Veen terecht opmerkte in deze krant,dat Harmsma zich eigenlijk moest verdedigen voor miscalculatie van het vorige college. Daarom doet het mij deugd dat het verder buiten de financiële overschrijding geen hoofdpijnproject is geworden voor de nieuwbakken wethouder. Volgens Bram gaat het om de knikkers en niet om het spel, en hij wil naar eigen zeggen ‘doen in plaats van denken’. Dat schept verwachtingen... Do what you have to do, zeg ik dan maar...