Steenwijker Courant is 150 jaar jong

Steenwijk -De Opregte Steenwijker Courant bestaat volgend jaar 150 jaar. Een bijzonder jubileum wat niet ongemerkt voorbij gaat: het hele jaar door besteedt de krant aandacht aan deze mijlpaal.

De Opregte neemt in het medialandschap in Steenwijkerland een dominante plaats in. Mede dankzij onze trouwe abonnees, die wij ook in de komende jaren graag willen blijven informeren over alle ontwikkelingen in stad en regio.

In juli 1869 werd het eerste nummer uitgegeven van de ‘Opregte Steenwijker Courant’. In groot formaat, met een frequentie van één keer in de week. De voorpagina bestond uit een uitvoerig epistel (zonder foto!) van de toenmalige uitgever, G. Hovens Gréve, waarin hij uitlegt waarom deze drukkerij een krant wil uitgeven.

De krant is overigens tot in de vijftiger jaren door Hovens Gréve gedrukt en is toen verkocht aan Boom uitgevers. De familie Boom heeft de krant op haar beurt in 2017 verkocht aan de huidige uitgever, NDC mediagroep. In 1936 werd de frequentie opgeschroefd naar twee keer in de week en sinds 1955 verschijnt de krant op maandag, woensdag en vrijdag.

Combinatie papier-digitaal

‘Als het aan ons ligt, blijft de Opregte Steenwijker Courant nog vele jaren bestaan’, zegt coördinator Marianne Weegenaar. ‘In welke vorm? Hoewel het digitale tijdperk zijn intrede heeft gedaan, is de papieren krant nog altijd springlevend. We hopen met de combinatie papier-digitaal nog lang vooruit te kunnen’.

In het jubileumjaar worden de abonnees niet vergeten; zij kunnen verschillende tegoedbonnen tegemoet zien, en op de Lentefair in Frederiksoord zal de Steenwijker Courant zich presenteren, met onder andere een eigen entree.

Jubileumkrant

Ook mag een dikke jubileumkrant met mooie leesverhalen niet ontbreken en is de Opregte van de partij tijdens het eerste Vestingfeest (de avondmarktdag op zaterdag 13 juli 2019). De redactie is op de Markt aanwezig met een speciale kraam en ontvangt hier met veel plezier haar lezers.

‘Met passie en trots brengen onze redacteuren, geholpen door enthousiaste freelancers, drie keer in de week al het nieuws uit een mooi gevarieerd gebied’, zegt algemeen hoofdredacteur Froukje Nijholt. ‘We waarderen onze lezers en hebben hen hard nodig om een goed nieuwsblad over dit deel van Overijssel te kunnen blijven maken. We hopen dat lezers de kwaliteit van onze nieuwsbladen blijven waarderen: betrouwbaar, lokaal, regionaal en onafhankelijk’.

Onderdeel van NDC mediagroep

De Steenwijker Courant is onderdeel van een rijk palet aan kranten, websites en andere merken van de NDC mediagroep.

Naast de drie dagbladen (Dagblad vanhet Noorden, Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad) zijn er zeven (betaalde) nieuwsbladen en veertig weekbladen, die lezers informeren over alles wat er gebeurt bij hen in de buurt. Door internet dalen de oplages van de kranten. ‘Gelukkig waarderen veel lezers onze vertrouwde nieuwsbladen’, stelt Froukje Nijholt. ‘De wereld verandert, maar de vraag naar lokaal en regionaal nieuws blijft altijd bestaan’.